BANDIĆEV MANEVAR OKO RUJANSKOG IZNENAĐENJA: Ne odustaje, ali opet je promijenio plan

Čim je Nacional prošloga tjedna objavio Bandićev scenarij za davanje ostavke i ulazak u predsjedničku utrku, on se dao u potragu za ‘krticama’ iz svog najužeg kruga koje su jedine znale za njegove tajne planove pa je sada odlučio te planove malo modificirati

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, po svemu sudeći, korigirat će svoje “rujansko iznenađenje“, odnosno ono što je zamislio kao kompleksnu političku operaciju uoči nadolazećih predsjedničkih izbora. Na taj korak natjeralo ga je prošlotjedno otkriće Nacionala da planira dati ostavku na funkciju zagrebačkog gradonačelnika i kandidirati se na predsjedničkim izborima. Objava tih njegovih planova šokirala je Bandića i izazvala zebnju među njegovim najbližim suradnicima. Budući da je Nacional otkrio Bandićev plan ranije nego što je njemu odgovaralo, Bandić bi ipak mogao odustati od planiranog povlačenja s gradonačelničke funkcije, što bi značilo da je taj potez zamislio prvenstveno kao kozmetički zahvat s populističko propagandnim ciljem, radi efektnijeg ulaska u predizbornu utrku za predsjednika države.

Sve dok to Nacional prošlog utorka nije razotkrio, Bandić je ozbiljno razmišljao o tome da koncem rujna podnese ostavku na gradonačelničku funkciju, a ta njegova ostavka bila je zamišljena kao prvi korak u kompleksnijoj političkoj operaciji koju je Bandić zagonetno nedavno najavljivao.

Istog trenutka kad je Nacional objavio njegov scenarij, Bandić se dao u potragu za izvorom tih informacija.

“Već na kolegiju tijekom utorka glavna tema bila je pronaći krticu. Za taj plan znalo je samo nekoliko suradnika iz njegova najužeg kruga pa je naprosto poludio kad je doznao da je izgubio momentum iznenađenja. Svejedno, suvislog demantija nije bilo“, rekao je za Nacional izvor blizak njegovu najužem timu.

‘Već na kolegiju u utorak glavna tema bila je pronaći krticu. Za Bandićev plan znalo je samo nekoliko suradnika iz najužeg kruga pa je on poludio kad je izgubio momentum iznenađenja’, kaže izvor blizak tom krugu

Bandić je prošle srijede prijepodne gostovao na Radiju Sljeme i u podugom intervjuu izjavio da se tih medijskih metoda ne bi posramio ni Hitlerov propagandist Joseph Goebbels. Ali na izravan upit nije demantirao da se planira kandidirati na predsjedničkim izborima, lakonski uzvrativši kako je najvažnije da je čovjek zdrav. I to je ponovio u više navrata prošloga tjedna, suočen s istim pitanjem.

Izvor blizak Bandiću za Nacional je ovako pojasnio zašto zagrebački gradonačelnik mijenja svoj plan: “Samo zato što više nema faktora iznenađenja, sada se počeo kolebati oko odstupanja s gradonačelničke funkcije. On je namjeravao ući u kampanju za predsjednika države kao prvi koji bi dao ostavku na izuzetno važnu funkciju i govorio bi kako je to napravio zato da krene u natjecanje s čiste pozicije. Time je planirao i osujetiti prigovore da bi u predsjedničkoj kampanji koristio resurse koje mu omogućava gradonačelnička pozicija. Sad se počeo predomišljati, a sve drugo ostaje onako kako je s timom najužih suradnika zacrtao. Ali i to je podložno korekcijama ako uspije istrgovati, odnosno politički utržiti, ono što mu je ključno bitno, a to su već poznati projekti koji mjesecima zaokupljaju pozornost javnosti, prvenstveno projekt Zagreb na Savi, zbog čega se mijenja GUP.“

Izvori bliski vrhu HDZ-a koji su također upoznati s Bandićevim manevrima, doživjeli su objašnjenja Bandićevih suradnika o razlozima njegova planiranog povlačenja s gradonačelničke funkcije kao još jedan u nizu njegovih populističkih ispada. Ali u tim krugovima, bliskim premijeru Plenkoviću, prošlotjedna otkrića povezana s Bandićevim planovima, kao i još neke događaje koji su se s time podudarili, vide kao jasan znak da je Bandiću sužen manevarski prostor za odmak od HDZ-a.

Izvor blizak vrhu HDZ-a o tome kaže:

“Bandić se jako teško može približavati Milanoviću ili ići za time da mu u slučaju neuspjeha u prvom krugu ide dati podršku. Da to počne najavljivati, izgubio bi podršku svoje baze i to bi mu narušilo plan za parlamentarne izbore. Uostalom, Milanović je za njega neprijatelj i Bandić misli da bi ga on strpao u zatvor u sekundi, da se Milanovića pita. S druge strane, Miroslav Škoro s Mostom se prošloga tjedna definirao kao desni populist. Ako bi mu se Bandić išao priklanjati, opet bi ugrozio vlastitu biračku bazu. Znači, Bandić je naprosto gurnut u pravcu podrške HDZ-ovoj kandidatkinji u drugom krugu predsjedničkih izbora. To je zapravo okvir za putanju Bandićevih aktivnosti.“

Prošloga tjedna pojavila su se i neka druga predviđanja. Tjednik Express je citirajući dio Bandićevih suradnika objavio njihovo mišljenje da Bandić blefira, odnosno da se neće povući s gradonačelničke funkcije ni kandidirati na predsjedničkim izborima, ali da će na koncu, i to neizravno, ipak podržati Kolindu Grabar-Kitarović. A sve se to pripisuje Bandićevu blefu kojem je cilj smiriti nezadovoljstvo HDZ-a u Gradu Zagrebu, čiji su članovi, poput sve većeg broja građana Zagreba, sve više frustrirani njegovom samovoljom. I u tom kontekstu svaki se Bandićev scenarij doživljava prvenstveno kao početna točka za trgovinu s ciljem dobivanja podrške za provođenje apsolutno svega što je naumio u Zagrebu.

‘Milanović je za njega neprijatelj i Bandić misli da bi ga on strpao u zatvor u sekundi, da se Milanovića pita. A da se prikloni Škori, ugrozio bi vlastitu biračku bazu’, kaže izvor blizak vrhu HDZ-a

Međutim, Bandiću bliski izvori naveli su da on još uvijek ozbiljno razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi, a ako ne bi uspio ući u drugi krug, svoju bi podršku dao Kolindi Grabar-Kitarović. U međuvremenu, a naročito nakon predsjedničkih izbora, posvetio bi se radu unutar svoje Stranke rada i solidarnosti, koju planira dodatno politički osnažiti uoči parlamentarnih izbora. Cilj mu je na sljedećim parlamentarnim izborima doći do minimalno šest saborskih zastupničkih mandata, kako bi s predstavnicima manjina stvorio ozbiljni koalicijski potencijal, možda presudan za formiranje buduće vlade.

To je, nakon neočekivane ostavke na gradonačelničku funkciju, ukratko trebala biti Bandićeva rujanska tajna o kojoj se počelo diskutirati prije nekoliko tjedana. Ali je Bandić taj scenarij od početka prošloga tjedna u hodu počeo korigirati.

Međutim, i u tom korigiranom obliku dulje pripremanog scenarija, za koji se navodi da je bio poznat tek najužem krugu Bandićevih suradnika, krije se Bandićev plan značajnijeg iskoraka na nacionalnu političku scenu s krajnjim ciljem osnaživanja svog političkog utjecaja do mjere koja bi mu trebala jamčiti koliko-toliko mirnu tranziciju odluči li svojevoljno prijevremeno – ili pod nekim drugim okolnostima barem privremeno – napustiti gradonačelničku funkciju. A pod tom mirnom tranzicijom otprilike se podrazumijeva politički utjecaj dostatan da mu osigura mir kad je u pitanju postupanje Državnog odvjetništva i policije povezano s mogućim nezakonitostima iz njegova višestrukog gradonačelničkog mandata.

Komentiraj