[quote_box_center]

  • Ujedinjeni narodi protive se smrtnoj kazni u svim okolnostima i Banov glasnogovornik je rekao da je glavni tajnik pozvao indonezijskog predsjednika Joka Widodu da “hitno razmotri proglašavanje moratorija na smrtnu kaznu u Indoneziji” s očekivanjem da se ukine u budućnosti
  • “Prema međunarodnom pravu, ako uopće treba koristiti smrtnu kaznu, ona bi trebala biti nametnuta samo za najteže zločine, one koji uključuju ubojstvo s predumišljajem…”, rekao je glasnogovornik istaknuvši da trgovina trgovina ne spada u najteže zločine

[/quote_box_center]

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je Indoneziju da ne provede pogubljenja 10 zatvorenika, među kojima su dva Australca, a koji su osuđeni za zločine povezane s drogom.

Ujedinjeni narodi protive se smrtnoj kazni u svim okolnostima i Banov glasnogovornik je rekao da je glavni tajnik pozvao indonezijskog predsjednika Joka Widodu da “hitno razmotri proglašavanje moratorija na smrtnu kaznu u Indoneziji” s očekivanjem da se ukine u budućnosti.

“Prema međunarodnom pravu, ako uopće treba koristiti smrtnu kaznu, ona bi trebala biti nametnuta samo za najteže zločine, one koji uključuju ubojstvo s predumišljajem…”, rekao je glasnogovornik istaknuvši da trgovina trgovina ne spada u najteže zločine.

Svi osuđeni službeno informirani

Deset osuđenika na smrt zbog trgovine drogom u Indoneziji, među kojima je osam stranaca, informirani su u subotu da će uskoro biti pogubljeni, dok je Francuz Serge Atlaoui maknut s tog popisa nakon intenzivnih međunarodnih pritisaka Pariza.

Stranci iz Australije, Brazila, Filipina i Nigerije prebačeni su u zatvor Nusakambangan, “indonezijski Alcatraz” gdje će kao i jedan Indonežanin biti pogubljeni, bez obzira na žestoke međunarodne prosvjede protiv smrtne kazne.

Svi osuđeni su službeno informirani, rekao je glasnogovornik tužiteljstva Toni Spontana i dodao da će pogubljenja biti izvršena u roku od tri dana.

Indonezijsko pravosuđe je jedno od najstrožih u pogledu borbe protiv droge, gdje i male količine droge mogu biti kažnjive smrtnom kaznom, kao i u Maleziji, Tajlandu i Vijetnamu.

Komentiraj