AUTOPRIJEVOZNICI: “Nastavi li se ovako, stečajevi su neizbježni”

“Ako se ovako nastavi, stečajevi prijevoznika i velike štete po društvo zbog neplaćenih dobavljača, poreza, plaća, su neizbježni”, izjavio je za RTL Hrvoje Meštrović, predsjednik Hrvatske udruge autobusnih javno-linijskih prijevoznika.

Govorio je o teškoj situaciji za prijevoznike koju je izazvala pandemija koronavirusa, jer autobusi su neusporedivo prazniji nego što bi se očekivalo na vrhuncu turističke sezone.

Meštrović zato kaže da “zasad još nitko nije kažnjen zbog kršenja preporuka” da autobusi voze s bitno smanjenim kapacitetima, odnosno da u svakom redu bude samo jedan putnik. “Epidemiološke preporuke da u svakom redu bude samo po jedan putnik svele bi broj putnika na tek četvrtinu, što bi zapravo značilo potpunu propast za sve koji se time bave. Stoga je ta mjera ukinuta”, izjavio je Meštrović za RTL.

Rješenje bi, kaže, bilo da se dignu cijene karata, ali “konkurencija čini svoje i svi se bore za svakog putnika, pa čak i po cijenu gubljenja novca na svakom putovanju”. „To je za putnike dobro jer plaćaju manje, ali to rušenje cijena u ovoj situaciji će dovesti do katastrofe. Prijevoznici propadaju, voze, ali s gubitkom i dugovi se gomilaju“, kazao je Meštrović, predviđajući da će prijevoznici “nekome ostati dužni, državi, dobavljačima ili radnicima”.

„Na duge staze, veliki prijevoznici s obzirom na svoje budžete ovo mogu izdržati i njihova otpornost je nešto veća, ali dugoročno se i oni mogu naći u problemima. Svaki prijevoznik može voziti dokle god netko stoji iza njega, dakle dokle god može stvarati dug, ali taj dug će se morati jednom vratiti.“ “Ako se ovako nastavi, stečajevi prijevoznika i velike štete po društvo zbog neplaćenih dobavljača, poreza, plaća, su neminovni”, zaključio je Meštrović,

Iz flix.busa su za RTL također rekli kako “ograničenja u domaćem prijevozu putnika autobusom dugoročno nisu održiva”. Smatraju da “ne bi smjela postojati razlika u prijevozu putnika autobusom ili zrakoplovom dokle god se poštuju jasno zadane sigurnosne mjere koje se odnose na pojačanu prevenciju, higijenu te dezinfekciju prostora za putnike i vozače, kao i obaveza nošenja maski”.

Komentiraj