Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovat će na multinacionalnoj vojnoj vježbi “Anakonda 16”, koja će se održati od 7. do 17. lipnja u Poljskoj, a na vježbi će sudjelovati hrvatski kontingent s 276 pripadnika OS RH i oko 50 vojnih motornih vozila, a od toga 15 borbenih oklopnih vozila Patria, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane.

Riječ je o najvećoj združenoj vježbi u posljednje vrijeme, provodi se svake dvije godine, a ove godine to je ujedno i najveća vježba američkih snaga u Europi, naglašava MORH i dodaje kako će na vježbi sudjelovati preko 31.000 pripadnika oružanih snaga (kopnene vojske, zrakoplovstva, mornarice i specijalnih snaga) iz 24 zemlje.

Jedan od glavnih ciljeva vježbe „Anakonda 16“ je provjera sposobnosti, spremnosti i interoperabilnosti poljskih oružanih snaga s partnerskim i savezničkim snagama tijekom provođenja velikih obrambenih vojnih operacija, a na vježbi se testiraju procedure isključivo obrambenog karaktera, navodi MORH.

Sudjelovanjem u međunarodnoj vojnoj vježbi „Anakonda 16“, Oružane snage RH za cilj imaju dodatno unaprijediti interoperabilnost, uvježbavati izmještanje snaga, razvijati sposobnost provođenja operacija visokog intenziteta u združenom multinacionalnom okružju, pri čemu posebnu važnost ima djelovanje manevarskih snaga i provjera kompatibilnosti sustava veze, ističe MORH.

Komentiraj