AfD “Nacizam je tek sitna mrlja na slavnoj njemačkoj nacionalnoj povijesti”

EPA/OMER MESSINGER

Predsjednik krajnje desne stranke Alternative za Njemačku (AfD) pohvalio je u subotu njemačke uspjehe u prošlosti ocijenivši da je nacistički režim bio tek sitna mrlja na nacionalnoj povijesti.

“Hitler i nacisti su tek sitnica u njemačkoj slavnoj tisućgodišnjoj povijesti”, rekao je Alexander Gauland na saboru mladeži AfD-a u istočnoj saveznoj pokrajini Tiringiji.

Gauland nije zanijekao njemačku odgovornost za nacistički režim, rekavši: “Samo oni koji priznaju povijest imaju snage stvarati budućnost”.  Istaknuo je ipak da je to samo dio njemačke slavne povijesti koja seže daleko izvan tog razdoblja.

Gauland i drugi AfD-ov čelnik Joerg Meuthen održali su govor na dvodnevnom saveznom saboru stranačke mladeži koji se održava mjesec dana prije stranačkog sabora na saveznoj razini u Augsburgu.

Matična stranka i njezin podmladak razlikuju se u stajalištu o EU-u, rekao je Damian Lohr, čelnik mladeži: “Europska unija mora umijeti da bi Europa živjela”.

Meuthen je u subotu pozvao mlade da uđu u stranku kako bi se borili za bolju Europu. “Želimo Europu nacionalnih država”, rekao je na saboru u subotu.

Komentiraj