Advent u Zajcu počinje izvedbama baleta ‘Orašar’

Autor:

Fanni Tutek–Hajnal

Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i krajem ove izazovne godine svojoj publici osigurava mogućnost da uoči božićnih blagdana uživa u jedinstvenom ozračju blistavog ‘Orašara’, baletnog obiteljskog klasika Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije.

Jedan od najomiljenijih baleta, temeljen na fantastičnoj bajci E. T. A. Hoffmanna ‘Orašar i kralj miševa’ i danas oduševljava publiku svih generacija. Posljednji od tri velika baleta Petra Iljiča Čajkovskog, kojim se godinu prije smrti vratio u čarobni svijet djetinjstva i bajki, brzo je nakon praizvedbe 1892. godine u Sankt Petersburgu postao omiljenim obiteljskim klasikom u blagdansko vrijeme i jednim od najpopularnijih baleta uopće.

Mauro de Candia svojom verzijom u elegantnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, uz dozu humora, pruža novi pogled na ovu bajku. Premijerno je izveden prošle godine, a kritika ga je ocijenila “vrhunskim baletnim spektaklom u svakom smislu“. Stvaranjem priče obogaćene brojnim detaljima iz originalne bajke, Candia je nastojao “osmisliti verziju koja bi dovela cijele obitelji u kazalište, dakle, koja bi u jednakoj mjeri privlačila djecu, mlade i odrasle.”

Scenografkinja i kostimografkinja je Margrit Flagner, oblikovatelji svjetla su Mauro de Candia i Dalibor Fugošić, a dramaturginja je Patricia Stöckemann. Ulogu Marie u alternacijama plešu Maria Matarranz i Marta Kanazir te Mao Fujita, nova članica riječkog Baleta koja će debitirati u ovoj ulozi. Orašara će plesati Ali Tabbouch i Tilman Patzak, a Drosselmeyera Michele Pastorini. U ulogama Majke i Oca nastupit će Marta Voinea i Svebor Zgurić, a u ulogama Kraljice i Kralja Irina i Andrei Köteles.

Ulogu Kraljice miševa plesat će Ksenija Krutova, a u ulozi Pirlipata nastupit će Carlos Huerta Pardo. Kao Gosti, Pahuljice, Miševi, Vojnici i Dvorske dame nastupit će i izmijenjivati se ostale članice i članovi riječkog baletnog ansambla, a uz njih u predstavi sudjeluju učenice riječke Škole za balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.

Pravi božićni ugođaj uz izvedbu najljepše božićne bajke i baleta publika može doživjeti 16., 17., 18., 19., 21. ili 22. prosinca. Sve izvedbe počinju u 19.30 sati, osim one u subotu, 19. prosinca, čiji je početak u 18 sati.

FOTO: Fanni Tutek–Hajnal

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.