epa

6 GODINA ZAŠTITE Ekvadoru dosta Assangea

Ekvador je s britanskom vladom razgovarao o situaciji osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea koji živi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, rekao je je u petak predsjednik Ekvadora Lenin Moreno.

Nagađanja o Assangeovoj budućnosti su se pojačala nakon što je list Sunday Times izvijestio da viši dužnosnici Ekvadora i Britanije razgovaraju kako ga iseliti iz veleposlanstva nakon što mu je ukinut azil. Assangeu blizak izvor je agenciji Reuters rekao da je situacija došla do točke na kojoj se nešto mora dogoditi.

Assange će naposlijetku morati napustiti veleposlanstvo u kojem živi od 2012.  godine, rekao je u Moreno u Madridu.

Glasnogovornik britanske vlade je u petak rekao da dvije strane vode razgovore o Assangeovoj situaciji ali da se tome nije razgovaralo tijekom nedavnog posjeta ekvadorskog predsjednika Londonu.

Assange, australski državljanin, živi u ekvadorskom veleposlanstvu otkako je prije šest godina optužen za seksualno napastovanje u Švedskoj a unutar veleposlanstva ne smije biti uhićen.

Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, no Assange vjeruje da će, ako napusti zgradu, biti izručen Sjedinjenim Državama gdje će biti ispitan o aktivnostima WikiLeaksa.

Komentiraj