Kada se usporede brojke i konkretni potezi Vlade Tihomira Oreškovića i Vlade Zorana Milanovića, sve govori u prilog one bivše.

Oreškovićeva Vlada svojih je prvih šest sjednica održala u 42 dana mandata, a Milanovićeva u 35. Na tih šest sjednica bivša je vladajuća garnitura raspravila ukupno 80 točaka dnevnog reda na otvorenom dijelu, a aktualna njih 69, i to najviše upravo u prošli petak – 14. Od tih 69 točaka, tim Tihomira Oreškovića u Sabor je poslao 11 izmjena zakona, samo prošli tjedan šest, dok su ostalo bile odluke i uredbe koje ničim ne utječu na život građana ili, pak, davanje mišljenja na izvješća stara godinu ili dvije.

 Oreškovićeva je Vlada do prošlog tjedna u Sabor poslala tek tri izmjene zakona, i to više tehničke prirode, od kojih je onaj o zamrzavanju rasta plaća na temelju staža odmah morala i povući jer je tako naložio Ustavni sud, prenosi portal Jutarnji.hr.

Za razliku od njih, SDP-ova je Vlada na svojih prvih šest sjednica u Sabor poslala 19 zakonskih izmjena, s tim da su mnoge važne odluke donijeli i na razini uredbe. Tako je Milanovićeva Vlada već na prvoj sjednici ukinula javne ovršitelje, odlučila da saniteti ostanu pod Hitnom pomoći, na trećoj su sjednici vratili porez teleoperaterima, a već s četvrte su u Sabor poslali prijedlog o ukidanju povlaštenih mirovina, piše Jutarnji.

Što se tiče sastavljanja Vlade, Oreškovićeva nešto više od mjesec dana nakon početka mandata još nema šest zamjenika ministara, a od 90 pomoćnika imenovala ih je 62. Prazno je također i mjesto ministra branitelja. Vlada Zorana Milanovića u prvih mjesec dana nije imala samo jednog zamjenika, a od 100 pomoćnika imenovala ih je 59.

Kao što su sadašnju Vladu dočekale kritike Europske komisije koja nas je oštro kritizirala jer nismo proveli niti jednu preporuku, Milanović je dobivao packe od financijskih agencija koje su tražile hitno rezanje javne potrošnje.

Iz Vlade Zorana Milanovića niti jedan ministar nije morao otići nakon šest dana, no pomoćnik ministra prometa Vladimir Ferdelji smijenjen je nakon mjesec dana, a ministar Zlatko Komadina završio je u bolnici nakon dva mjeseca.

Početak Oreškovićeve Vlade obilježio je kadrovski skandal s Mijom Crnojom, a Milanovićeve imenovanje Srećka Ferenčaka, nepravomoćno osuđenog HNS-ovca, u NO Janafa. Premijeru Oreškoviću su trebala dva puna dana da odluči o Crnojinoj sudbini, dok je Ferenčaku premijer presudio u manje od 24 sata, prenosi Jutarnji.

Nezadovoljstvo javnosti u ovom mandatu izazivaju povlastice koje uživaju saborski zastupnici, a kojih se ne odriču ni Mostovci iako su najglasnije najavljivali rezove u tom području. Prije četiri godine kritike su pretrpjeli 8 zastupnika koji su se umirovili na jedan dan kako ne bi ostali bez povlaštene mirovine.

Već nakon 25 dana premijerskog mandata Milanović je morao najaviti prvu lošu vijest – povećanje PDV-a na 25 posto. Ova je Vlada zasad od konkretnih mjera najavila tek 1000 eura za svaku bebu. Oreškovićeva Vlada čeka pravorijek u slučaju diplome kandidata za ministra branitelja Milijana Brkića, a Milanovićeva je čekala sudsku odluku o prometnoj nesreći prvog potpredsjednika Radimira Čačića.

Sličnosti i razlike bivše i aktualne Vlade:

Vlada Zorana Milanovića

6 sjednica u 42 dana

69 točaka dnevnog reda

19 zakona poslali u Sabor

nisu imali 1 zamjenika

od 100 pomoćnika imenovali 59

prvi inozemni posjet BiH

SDP prozivao HNS zbog kadroviranja

sukob Čačić-Holy

odlazak Vladimira Ferdeljia i Zlatka Komadina iz Vlade

odluka da Ferenčak odstupi iz Janafa donio u 24 sata

prva konkretna mjera: povećanje PDV-a za 25%

sudska odluka o Čačićevoj nesreći

Vlada Tihomira Oreškovića

6 sjednica u 35 dana

80 točaka dnevnog reda

11 zakona poslali u Sabor

nemaju 6 zamjenika

od 90 pomoćnika imenovano njih 62

prazno mjesto ministra branitelja

prvi inozemni posjet Njemačkoj

HDZ proziva Most zbog kadroviranja

odluka da Crnoja ne može biti ministar donio u 48 sati

prva konkretna mjera: 1000 eura za svako dijete

odluka o diplomi Milijana Brkića

Komentiraj