Središnja komemoracija u povodu 72. obljetnice Bleiburške tragedije održat će se u subotu, 13. svibnja, na Bleiburškom polju u Austriji u organizaciji Počasnoga bleiburškoga voda i suorganizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, te pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, priopćeno je iz Hrvatskog sabora i Hrvatske biskupske konferencije.

Komemoracija započinje u 11 sati molitvom na groblju Unterloibach, odakle će u 11,15 sati krenuti procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju.

Središnje misno slavlje s početkom u 12 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nakon čega će se komemoracija nastaviti obraćanjem visokih uzvanika, predstavnika pokrovitelja i organizatora te polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Bleiburga i križnih putova.

U ime Hrvatskog sabora komemoraciji će nazočiti izaslanstvo koje je voditi predsjednik Gordan Jandroković, a bit će nazočni i potpredsjednik Milijan Brkić, te zastupnici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović.

Prethodno, izaslanstvo će položiti vijence kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora, navodi se u priopćenju.

Komentiraj