Svaku osmu prometnu nesreću skrivi alkoholizirani vozač, od čega u svakoj petoj netko pogine, upozoreno je u četvrtak na stručnom skupu na temu “Sigurnost u prometu – Alkohol u prometu“ s posebnim osvrtom na mlade vozače.

Na skupu je zaključeno da treba i dalje djelovati na smanjenju broja i opsega stradavanja mladih vozača pod utjecajem alkohola, a za to treba provoditi sveobuhvatnu medijsku kampanju o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola. Također, važno je poboljšati javni i taksi prijevoz u gradovima u noćnim satima, kako bi postao povoljniji i dostupniji mladoj populaciji.

Darko Grac iz MUP-ove Službe za sigurnost cestovnog prometa upozorio je da je u prometnim nesrećama koje su skrivili alkoholizirani vozači od 2010. do 2014. poginulo 68 osoba. Ove godine alkoholizirani vozač skrivio je svaku osmu prometnu nesreću, a  od toga je u svakoj petoj nesreći netko poginuo.

Iako je nakon niza godina primijećen pad broja prometnih nesreća i stradavanja, podaci za 2015. pokazuju da se broj poginulih u prometnim nesrećama u odnosu na 2014. godinu povećao za 11 posto.

Tajnik udruge Sigurnost u prometu Davor Lisicin osvrnuo se na rezultate istraživanja akcije “Europska noć bez nesreća”, koju udruga kao licencirani partner za Hrvatsku provodi četvrtu godinu zaredom.

Prema podacima iz pet hrvatskih gradova, od ukupnog broja mladih ispitanika samo 28 posto nije konzumiralo alkohol, iz čega se može zaključiti da je konzumacija alkohola mladih vozača i dalje značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka, što upućuje na neodgovorno ponašanje i nužnost nastavka preventivno-sigurnosnih edukativnih aktivnosti, rekao je Lisicin.

Tina Puhalo Grladinović iz Zagrebačke pivovare navela je kako istraživanje provedeno u sklopu kampanje odgovornog konzumiranja alkohola među konzumentima s vozačkom dozvolom pokazalo da je 31 posto ispitanih najmanje jednom vozilo pod utjecajem alkohola.

Od onih koji su vozili pod utjecajem alkohola dva posto skrivilo je prometnu nesreću, a oko 10 posto ispitanika, sa i bez vozačke dozvole, bili su žrtve prometne nesreće skrivljene pod utjecajem alkohola, pokazalo je istraživanje.

Komentiraj