Beograd, 13. listopada 2016. - Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vuèiæ i Edi Rama, ocijenili su èetvrtak u Beogradu da zemlje regije imaju velik zajednièki potencijal za suradnju u buduænosti i da je proces eurointegracija put modernizacije društva koji æe pomoæi balkanskim dražavama da raskinu veze s lošom prošlošæu. Na fotografiji Edi Rama i Aleksandar Vuèiæ na panelu u okviru beogradskog sigurnosnog foruma. foto HINA / Zoran ŽESTIÆ / TANJUG / mm

Predsjednici vlada Srbije, Kosova i Albanije sastali su se u srijedu navečer u Sarajevu uoči summita premijera šest država zapadnog Balkana koji će se u četvrtak održati u tom gradu.

Aleksandar Vučić, Isa Mustafa i Edi Rama u Sarajevo su stigli prije njihovih kolega iz Makedonije i Crne Gore, a na neformalnoj večeri kao domaćin ih je okupio predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Susret u jednom sarajevskom restoranu održan je pod velikim mjerama osiguranja, a policija je novinare i fotoreportere svo vrijeme držala na pristojnoj udaljenosti no medijima su proslijeđene fotografije četvorice premijera u opuštenom ambijentu.

Susret u kojemu su se oči u oči sreli Vučić, Mustafa i Rama prvi je takve vrste nakon novog kruga pogoršanja odnosa između Srbije i Kosova i zaoštravanja verbalnih sukoba između te dvije države.

Oni će u četvrtak sudjelovati i na regionalnom sastanku premijera država-aspirantica za članstvo u Europskoj uniji na kojemu će se razgovarati o infrastrukturnim projektima bitnim za povezivanje regije.

Sarajevski skup dio je priprema za sastanak Berlinskog procesa najavljenog za srpanj u Trstu a cilj mu je dogovor o infrastrukturnim projektima koji bi povezali države jugoistoka Europe i tako dodatno potaknuli njihovu suradnju.

Komentiraj