Predsjednik Vlade Zoran Milanović koji se nalazi u posjetu prihvatnom centru za izbjeglice u Opatovcu izjavio je kako Hrvatska nije u shengenu ali se u zbrinjavanju i brizi o izbjeglicama ponaša kao da jest.

U govoru na svečanosti uručenja priznanja najboljim policajcima u povodu Dana policije, Milanović je također kazao kako će Hrvatska i dalje ostati otvorena za prijem izbjeglica i neće granice ograđivati žicama i preprekama.

Govoreći o mogućnosti angažmana policije da osigurava granicu od ulaska migranata ustvrdio je kako Hrvatska nema dovoljan broj pripadnika policije za taj posao, a vojska nije obučena da to čini. Preostaje dakle jedino angažman pričuvnih snaga, što znači dizanje ljudi s radnih mjesta, rekao je.

 

  • “Je li to rješenje, je li to hrvatski odgovor na krizu? Ne, hrvatski odgovor na krizu je ovo što sada radimo”, rekao je Milanović.

 

“Gledat ću, dok god radim ovaj posao, hrvatski interes i u shengenu i u onome što shengen znači za nas, a to znači uređen sustav u kojemu se štite hrvatski interesi”, rekao je Milanović.

Tijekom svečanosti Milanović je uručio zahvalnice trinaestorici policajaca među kojima su bili i Nijemac i Slovenac.

U pratnji ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, Milanović trenutačno obilazi prihvatni centar u Opatovcu tijekom čega su predviđene izjave za novinare.

Od početka migrantske krize do utorka u 9 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo više od 84.800 ljudi, objavio je MUP. Tijekom cijelog jučerašnjeg dana preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska ušlo je više od 5800 migranata, koji su tijekom dana prevoženi prema Mađarskoj.

U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu prijepodne je bilo oko 1900 migranata, a policija i tijekom današnjeg dana očekuje veliki priljev migranata iz Republike Srbije.

Komentiraj