Južnokorejsku predsjednicu Park Geun-hye, protiv koje traju masovne demonstracije i pozivi da siđe s vlasti zbog korupcijskog skandala, neće se moći ispitati do utorka kako su to tražili tužitelji, potvrdila je u ponedjeljak medijima njezina odvjetnica.

Park je pod golemim pritiskom da preda ostavku zbog skandala u čijem se središtu našla njezina 40-godišnja prijateljica Choi Soon-sil, predsjedničina povjerljiva osoba iz sjene koja je početkom studenog uhićena zbog prijevare i zloporabe vlasti. Choi (60) je optužena da je svoj utjecaj na Park iskoristila kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a ona se tim novcem poslije koristila u osobne svrhe.

Odvjetnica Yoo Yeong-ha je u SMS poruci napisala da se predsjednica mora baviti sa “situacijom koja se brzo mijenja” te da sada nema vremena razgovarati s tužiteljima koji su zatražili da se saslušanje održi do utorka.

“Žalimo što predsjednica do 29. studenoga neće moći direktno surađivati s tužiteljima” , napisala je odvjetnica u poruci.

U subotu se u Seulu okupilo više stotina tisuća ljudi tražeći ostavku predsjednice Park. Prosvjedi, najvećim u Južnoj Koreji od 1980-ih, traju od početka mjeseca i na njima je do sada sudjelovalo 1,5 milijuna ljudi.

Komentiraj