HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most dogovorili su u srijedu da će kao kandidata za budućeg premijera istaknuti Tihomira Oreškovića, a njihovi čelnici Tomislav Karamarko i Božo Petrov su na konferenciji za novinare nakon sastanka u hotelu Sheraton kazali kako je riječ o nestranačkoj stručnoj osobi, izabranoj na prijedlog Domoljubne koalicije između više kandidata.

“Mi smo se dogovorili oko mandatara, on je stručna nestranačka osoba, ono što smo zastupali otpočetka, Tihomir Orešković. Bilo je više prijedloga i s jedne i s druge strane. Onako kako smo mi tražili ljude zadnjih mjeseci, to je činila i Domoljubna koalicija. Tihomir je bio njihov prijedlog, nakon gledanja koji je kandidat bolji, odlučili smo se za Tihomira Oreškovića”, izjavio je predsjednik Mosta Petrov.

Koji su kandidati još bili u igri dvojica čelnika nisu željeli govoriti, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko otklonio je neka tumačenja da mandatar ‘ne bi smjela biti osoba bez izbornog legitimiteta’.

“Jedan od od preduvjeta za našu suradnju bio je upravo da imamo nestranačkog mandatara. U teškoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj bilo je logično da stručni mandatar bude iz sfere gospodarstva, financija i poslovnog svijeta. Gospodin Orešković je vrhunski profesionalac, jedan od najbolje pozicioniranih poslovnih ljudi Hrvata u svijetu i mislim da je izvanredno rješenje, a njegov legitimitet je njegov CV, koji ćete uskoro dobiti”, kazao je Karamarko.

Na današnjem sastanku nisu podijeljene ostale funkcije u vladi, a Karamarko je objasnio kako je napravljena “jedna principijelna shema, u kojoj će biti mjesta za sve one koji su radili na reformama, za sve kvalitetne ljude”.

“Dao Bog da dobijemo najbolje, bez obzira kojoj stranci pripadaju”, dodao je Karamarko, koji ne očekuje probleme u dogovoru oko toga tko će biti na kojoj poziciji.

Karamarko: Hrvatska više nam pravo na eksperimente s lošim kadrovskim rješenjima

Nije htio reći ni koju funkciju očekuje za sebe. “Dopustite da naši dogovori oko konfiguracije vlade i ministarstava teku dalje. To je veliki posao, ne možemo to preko koljena prebiti. Vjerujte da smo se dogovorili, svo vrijeme ističemo i mantramo samo jednu stvar – stručnost, stručnost i stručnost, jer Hrvatska više nam pravo na eksperimente s lošim kadrovskim rješenjima”, rekao je Karamarko.

Uvjeren je i da budući nestranački premijer neće imati problema s odlučivanjem u Vladi.

“Moramo naći rješenje. Imamo program, reformski put, to je zajednički nazivnik za sve nas. Dobili smo za mandatara iskusnog čovjeka, koji sigurno ima puno sličnih poslova iza sebe. Prema tome, sada me pitate, bavimo se futurizmom. Odlučivat ćemo zajedno, na pravi način i dati prednost struci, a ne politici i stranci”, poručio je.

Koju će funkciju obnašati nije želio reći ni Petrov.

“Mi ne licitiramo različitim funkcijama, uvijek smo isticali kako nam je prioritet u ovom trenutku da mandatar bude neovisna stručna osoba. Vjerujem da će takva osoba znati izabrati svoj tim. Prijedlozi će postojati, kao što su postojali i za nestranačkog stručnog kandidata za premijera, postojat će i za druge ministre po resorima, s naše i strane Domoljubne koalicije”, rekao je Petrov.

Istaknuo je da će mandatar imati utjecaj na odabir osoba kojeće biti u njegovu timu.

Petrov: Most i Domoljubna koalicija obavile izvrstan posao u odabiru mandatara Oreškovića

“Po resorima će biti stručne osobe koje će biti predlagane s naše i od strane Domoljubne koalicije. Nakon tog usuglašavanja, definirat će tu odluku i osoba koja će voditi taj tim, i ona će sudjelovati u kreiranju te odluke. Smatramo da je tako najbolje, a naravno da je uvjet stručnost, kao što je bila i pri ovom odabiru”, rekao je Petrov.

Ocijenio je da su Most i Domoljubna koalicija obavile izvrstan posao u odabiru mandatara. Dodao je kako će se ostalo definirati u idućih mjesec dana, a vjeruje i ranije.

Još nije definiran broj ministarstava u novoj Vladi, rekao je Petrovi, ponovivši kako je cilj Mosta postupno smanjenje tog broja.

 

  • Na novinarsko pitanje zašto je Most ranije sa SDP-ovom koalicijom utanačio broj ministarstava koja bi mu trebala pripasti, pojasnio je  kako se na pregovorima s koalicijom Hrvatska raste donekle definirao broj ministarstava, ali kako je u ovom slučaju prioritet bio da u 24 sata koja im je dala predsjednica Republike, s Domoljubnom koalicijom dogovore ime mandatara.

 

“Vjerujemo da će se u idućih 30 dana usuglasiti ostale stvari. Priča još nije završena, ali najvažnije nam je da su se pokazali pozitivni koraci u ova 24 sata dogovora s jedne i s druge strane”, kazao je Petrov.

Najvažnije da mandatar bude onaj tko će Hrvatsku izvesti iz gospodarske krize

Na opasku kako su zastupnici Mosta tražili da on osobno bude mandatar, rekao je kako je Most otpočetka zagovarao priču nestranačkog stručnog mandatara te kako je u ovom trenutku najvažnije da mandatar bude onaj tko će Hrvatsku izvesti iz gospodarske krize.

Na pitanje je li HDZ-u postavio ijedno ministarstvo kao uvjet, odgovorio je kako je važno da na čelu resora budu stručnjaci.

“Što se nas tiče, ako to znači da će sve stručne osobe biti definirane s druge strane, mi ćemo na to pristati. Dakle, to mogu biti sva i može biti nijedno ministarstvo, u slučaju da druga strana ima bolje prijedloge, mi ćemo ih i usvojiti. Neće tu biti podjele ni privatizacije bilo čega”, poručio je Petrov.

Petrov je naglasio kako ne vjeruje da je u pregovorima moguć novi obrat jer se u protekla 24 sata pregovora s HDZ-ovom Domoljubnom koalicijom pokazala dobra volja.

“Mi smo potencirali priču nestranačkog stručnog kandidata i to je možda najvažnija stvar koja se dogodila u ovih pet do šest tjedana. Iskazali smo dosljednost u onome što smo propagirali otpočetka, a Domoljubna koalicija je pristala na to. Možemo govoriti o broju saborskih mandata i omjerima u Saboru, ali oni su pokazali spremnost da ustupe to mjesto i da to zaista bude nestranačka stručna osoba. Mi smo s druge strane prihvatili njihov prijedlog jer smatramo da je to zaista najbolji kandidat”, rekao je Petrov.

Nije želio govoriti o tome tko će biti na čelu Hrvatskog sabora kao ni hoće li Mostovi zastupnici ostati u Saboru, ako na čelu svih ministarstava budu stručne, a ne stranačke osobe.

“Trenutno se definirao mandatar, sve druge stvari će se definirati u tijeku. Sve drugo što bih vam sada rekao, ne želim ispasti čovjek koji govori neistine”, kazao je.

Karamarka su novinari upitali smeta li mu činjenica da osobno nije mandatar, budući da je na čelu stranke s najboljim izbornim rezultatom.

“Danas smo riješili jedan veliki problem. Ja bih se ipak bazirao na ovo što se danas dogodilo. Kada se u Hrvatskoj u mirnim vremenima dogodilo da su dva predsjednika stranaka rekla – mi ne moramo biti premijeri, bit će netko nestranački jer je to u interesu Hrvatske, ipitao je Karamarko.

Istaknuo je da je ovo veliki pomak u hrvatskom političkom životu.

Na pitanje s koliko potpisa ide na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Karamarko je odgovorio kako imaju 78 potpisa, ali da su, koliko je čuo, u međuvremenu pristupili još neki zastupnici, no nije odgovorio tko su oni.

Izvijestio je i da su HDZ-ova stranačka tijela bila jedinstvena u potporu nestranačkom mandataru.

“Svi imamo ambicije, ali neke stvari u nekim trenutcima treba zatomiti u interesu ove zemlje i mi smo to napravili”, rekao je Karamarko.

“Što znači političko iskustvo u momentu kad država gospodarski tone?”

Procijenio je da nedostatak ‘političkog iskustva’ Oreškoviću neće biti uteg.

“Što znači političko iskustvo u momentu kad država gospodarski tone? Nije premijer sam, postoji Vlada, on ima svoje potpredsjednike, ministre, moramo naći najbolje ljude, stručne domoljube”, poručio je Karamarko.

Najavio je i kako će dvije strane još večeras razgovarati o konstituiranju Hrvatskog sabora, koje očekuje uskoro.

Na pitanje koliko je Oreškovič imao vremena da odluči hoće li prihvatiti funkciju mandatara odgovorio je Petrov.

“Koliko ja znam, gospodina Oreškovića su kontaktirali prije nekoliko mjeseci iz Domoljubne koalicije, iz razloga što su tražili stručne osobe za poslove koji se trebaju odraditi poslije. Dakle, gospodin je bio upoznat da će možda imati mogućnost sudjelovati u kreiranju odluka buduće Vlade ukoliko se takva stvar dogodi na izborima”, kazao je Petrov.

 

Komentiraj

FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.