Hrvatski sportaši na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojili su najviše odličja u povijesti Hrvatske, a do zatvaranja Igara ostalo je još pet dana.

Utorak je bio potpuno ludi dan za hrvatski sport u Brazilu. Zlato je osvojila sjajna Sandra Perković u bacanju diska, kojoj je za obranu naslova olimpijske pobjednice iz Londona bio dovoljan tek jedan ispravan hitac. Srebro je pripalo jedriličaru Tončiju Stipanoviću u klasi Laser. Prvo je to olimpijsko odliče i za hrvatsko jedrenje.

>> ZLATNA SANDRA PERKOVIĆ! Samo jedan ispravan hitac dovoljan za obranu olimpijskog naslova!

>> OI JEDRENJE Stipanović srebrni u klasi Laser!

Stipanović je osvojio petu medalju za Hrvatsku u Brazilu, nakon zlata Josipa Glasnovića u trapu i veslača Martina i Valenta Sinkovića u dvojcu na pariće, te srebra Damira Martina u samcu.

Ali, ‘ludi’ utorak time nije završio. Najmanje brončana odličja osigurao je boksač Filip Hrgović, koji je slavio u četvrtfinalu protiv Kubanca Pera. Hrgović je tako osvojio prvu boksačku olimpijsku medalju za Hrvatsku od samostalnosti, a postao je četvrti Hrvat s osvojenim odličjem u boksu, nakon zlata Mate Parlova iz Muenchena 1972. i Antona Josipovića u Los Angelesu 1984., te bronce Damira Škare iz Seula 1988. Sve te medalje osvojene su u poluteškoj kategoriji. Najbolji rezultat od samostalnosti na OI dosada je bilo četvrtfinale Stipe Drviša iz Atlante 1996. također u poluteškoj kategoriji.

Broncu su osigurali i jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470. Fantela i Marenić uoči zadnjeg plova imaju 40 bodova više četvrtoplasiranih Amerikanaca Stuarta McNaya i Davea Hughesa, a u plovu za odličje najviše se može dobiti 20 bodova.

>> TEHNIČKI NOKAUT U DRUGOJ RUNDI Hrgović osigurao najmanje broncu!

>> Fantela i Marenić najmanje brončani u klasi 470!

U ekipnim sportovima vaterpolisti su se u utorak plasirali u polufinale, košarkaši i rukometaši izborili nastup u četvrtfinalima, te još postoji šansa za ponekom medaljom. Ne zaboravimo i sestre Zaninović, Filipa Grgića, kao i naše skakačice u vis i bacačicu koplja Saru Kolak. Do kraja je još pet dana, Hrvatska ima sedam zagarantiranih medalja, ali i priliku osvojiti još pokoju.

>> OI VATERPOLO Hrvatska u polufinalu, 15 obrana Bijača, odlični Garcia i Joković

Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, hrvatski su sportaši osvojili šest medalja – zlatni su bili vaterpolisti, Sandra Perković i Giovanni Cernogoraz, srebrni veslački četverac na pariće, te brončani rukometaši i Lucija Zaninović. Četiri godine ranije u Pekingu, osvojili smo pet medalja – srebro Blanke Vlašić i Filipa UDea, te bronce Sandre Šarić, Martine Zubčić i Snježane Pejčić.

Iz Atene 2004. godine hrvatski su se sportaši vratili s pet medalja – zlatni su bili rukometaši, srebrni Duje Draganja i dvojac bez kormilara (Siniša i Nikša Skelin), a brončani Nikolaj Pešalov i teniski par Ivan Ljubičić i Mario Ančić. Na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine, Hrvatska je osvojila dvije medalja – zlato Nikolaja Pešalova i broncu veslačkog osmerca.

Dvije medalje hrvatski sportaši osvojili su i na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine – zlatni su tada bili rukometaši, a srebrni vaterpolisti. Na prvim igrama na kojima je nastupala, onima u Barceloni 1992. godine, Hrvatska je osvojila tri medalje – srebro košarkaša, te bronce Gorana Ivaniševića u singlu, te u paru sa Goranom Prpićem.

Komentiraj