Afganistanski talibani zatražili su u nedjelju oslobađanje političkih zatvorenika kao jedan od uvjeta čije ispunjavanje traže prije razmatranja hoće li ponovno sudjelovati u mirovnim pregovorima u svrhu okončanja 15-godišnjeg rata.

Talibanske snage pojačale su vojne akcije prošle godine u pokušaju svrgavanja vlade u Kabulu.

Islamistički pobunjenici traže oslobađanje neimenovanih političkih zatvorenika, skidanje svojih članova s UN-ove crne liste pojedinaca kojima je zamrznuta imovina kao i ukidanje zabrane putovanja svojim čelnicima te službeno priznavanje svog političkog ureda.
Te su mjere “među preliminarnim koracima potrebnim za mir”, priopćili su talibani. “Bez toga napredak prema miru nije ostvariv.”
Zahtjevi su postavljeni dan nakon što su se predstavnici talibana i bivši afganistanski dužnosnici sastali na konferenciji u Kataru organiziranoj u cilju rješavanja sukoba.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.