Javnozdravstvene akcije  “Hodanjem do zdravlja” i “Volonteri u parku”, održane su u subotu u povodu Svjetskoga dana hodanja u Zagrebu i u nekoliko drugih hrvatskih gradova – Rijeci, Čakovcu, Slatini, Slavonskome Brodu, Požegi i Zlataru.

 

Akcije su sastavni dio Nacionalnoga programa “Živjeti zdravo” koji su pokrenuli Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja radi promicanja zdravih stilova života i smanjenja oboljenja od kroničnih nezaraznih bolesti.

Jer, kako ističu pokretači, “djelovanjem u zajednici želimo informirati i senzibilizirati hrvatske građane svih dobnih skupina o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti na zdravlje te ponuditi organizirane aktivnosti promicanja zdravlja.” Dodaju kako žele potaknuti sve građane, prije svega one koji posljednjih godina nisu našli vremena za tjelesnu aktivnost, da im se pridruže u hodanju, igrama i ostalim aktivnostima na otvorenome i tako učine veliki korak prema unapređenju vlastitoga zdravlja.

Akcija je u Zagrebu trajala od devet sati ujutro do 13 sati na Sportsko rekreacionome centru (SRC), a podržao ju je dolaskom na njezin početak i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Potporu akcijama dali su i pomoćnica ministra znanosti Janica Kostelić, stolnotenisač Zoran Primorac, košarkaš Andrija Žižić, TV voditeljica i fitness trenerica Renata Sopek, komičarka i televizijska voditeljica Andrea Andrassy, pjevač Filip Dizdar te brojne druge osobe iz sportskoga i javnoga života.

Planirane aktivnosti koje su provedene uz stručno vodstvo bile su – jedan krug hodanja oko Jaruna, motoričke igre za djecu vrtićke i školske dobi, edukativne igre za djecu vrtićke i školske dobi, antropometrijska mjerenja te savjetovanje vezano uz tjelesnu aktivnost i pravilnu prehranu.

Svjetski dan hodanja tradicionalno se obilježava svake godine prvoga vikenda u mjesecu listopadu.

Programi i aktivnosti Nacionalnoga programa “Živjeti zdravo” usmjereni su na poboljšanje zdravlja cijele populacije i djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života.

Pet komponenti toga programa koje uključuju pojedine projekte su: Zdravstveno obrazovanje (projekt Poligoni, projekt 10′ vježbanje, Preporučeni jelovnici za osnovne i srednje škole), Zdravstveni turizam (projekt Hodanjem do zdravlja), Zdravlje i prehrana (jamstveni žig “Živjeti zdravo”, Program pravilne prehrane u školama), Zdravlje i radno mjesto (projekt Tvrtka prijatelj zdravlja) i Zdravlje i okoliš (projekt Volonteri u parku).

Ciljana populacija Nacionalnoga programa sudjeca i mladi, osobe srednje i starije dobi, te općenito osobe s povećanim bihevioralnim i biomedicinskim čimbenicima rizika.

Provedba programa počela je 2003. godine pod nadzorom tadašnjega Ministarstva zdravstva i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, a Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo 2014. godine organizirali su nastavak njegove provedbe u kojoj sudjeluju međuresorna tijela državne uprave i druge institucije.

Komentiraj

FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.