GRBIN IZBAČEN IZ SABORNICE Dragovan: “To pokazuje jednu izuzetnu nervozu u HDZ-u i vladajućoj koaliciji”

0
1
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin pozvao je u utorak potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, nakon što je na zahtjev predsjedavajućeg Hrvatskog sabora morao napustiti sabornicu, da što prije ode iz Vlade i tako spriječi štetu, dok je njegov stranački kolega Igor Dragovan ocijenio kako odluku o glasovanju o Karamarkovu opozivu treba skratiti na najmanju moguću mjeru.

“Još jednom smo htjeli pozvati gospodina Karamarka da ode što prije i da omogući hrvatskim građanima da donesu odluku o tome tko će upravljati Hrvatskom te da spriječi štetu koja na dnevnoj bazi nastaje”, rekao je Grbin novinarima ispred sabornice.

Predsjednik Sabora Željko Reiner to, kaže Grbin, nije želio čuti.

“Predsjednik Sabora nije želio slušati o tome kako se u Hrvatskoj ne isplaćuju stipendije studentima, kako se od sutra neće isplaćivati socijalne pomoći, kako je obustavljena kurikularna reforma. Ali prije svega gospodin Reiner nije želio čuti kako je ministar u Vladi gospodin Butković jučer grubo prekršio Zakon o spriječavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu zato što je bez prethodne odluke Vlade, iza leđa svojih koalicijskih partnera, pokrenuo postupak imenovanja uprava u nizu tako ‘nevažnih’ trgovačkih društava u vlasništvu RH kao što su Hrvatske željeznice, Hrvatske autoceste, Odašiljači i veze”, rekao je Grbin.

Onemogućeno mu je, tvrdi, bilo da kaže da je takva odluka protivna zakonu a samim time i ništavna.

“Uprave koje su na ovaj način imenovane bit će spriječene u donošenju odluka jer će svatko tko ima pravni interes u bilo kojem trenutku moći pokrenuti opoziv bilo koje odluke koju takva uprava donese. To znači da će svaka javna nabava, svaki ugovor koji navedene firme sklope biti ništavan i neće se moći primjenjivati. Šteta koju ova Vlada nanosi Hrvatskoj je nemjerljiva i ona mora predstati odmah”, poručio je Grbin.

S njim se složio i njegov stranački kolega Igor Dragovan koji je s nekolicinom SDP-ovih zastupnika koji su bili u Sabornici izišao s Grbinom van.

“Ovo je dosad nezabilježeno da se nekome tko govori u ime kluba oduzima riječ i uskraćuje pravo da iznese stav kluba. Na žalost to pokazuje jednu izuzetnu nervozu u HDZ-u i vladajućoj koaliciji”, rekao je Dragovan.

Mišljenja je i kako predstojeća dva ili tri tjedna do odluke o glasovanju o opozivu prvog potpredsjednika Vlade Karamarka treba skratiti na najmanju moguću mjeru.

“Zahtijevamo da se odgovorni koji u ovom trenutku glume da imaju parlamentarnu većinu izjasne kada će biti glasovanje, odnosno kada će biti rasprava o opozivu prvog potpredsjednika jer Hrvatska i hrvatski građani nemaju više vremena čekati. Ništa se ne radi, sve stoji i uistinu u ovom trenutku hrvatski građani najviše trpe isključivo zbog neodgovornosti, neznanja i izuzetne političke bahatosti HDZ-a i njihovih partnera u parlamentu. Na kraju, bojimo se da će sutra zatvoriti vrata od parlamenta jer misle da će se tako spasiti. Neće! Nitko ne može ukinuti mogućnost govora u parlamentu no oni su to danas pokušali”, poručio je Dragovan.

Vladajuće je pozvao da se izjasne kada će ta točka biti na dnevnom redu. Upitan ima li oporba više od 76 ruku Dragovan je uzvratio kako će se to vidjeti na glasovanju.

Komentiraj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here