Istarski župan Valter Flego  kazao je u utorak, u povodom predstavljanja najnovijih aktivnosti Politehnike, kako upravo tehnologija danas oblikuje društvo te kako živimo u doba stvaranja pametnih regija i gradova u kojem dolazi do ubrzanog rasta i primjene novih tehničkih znanja.

“Ista predstavljaju budućnost te će biti jedna od glavnih pokretačkih snaga tehnološkog, gospodarskog i društvenog rasta i razvoja Istre i Hrvatske”, istaknuo je Flego na konferenciji za novinare. Kao dvije najznačajnije aktivnosti na Politehnici, koju je Istarska županija osnovala 2000. godine, a koje su potvrdu uspjeha dobile nedavno, izdvojio dobivenu dopusnicu za uvođenje novog studijskog programa Mehatronike od ove akademske godine te odobrenje za europski projekt DYNAMIC.

“Mehatronika je danas jedan od najperspektivnijih smjerova koji će našim studentima omogućiti brzi pronalazak posla, dok će im se kroz projekt Dynamic omogućiti dualno studiranje koje spaja teoretska i praktična znanja. Istra će navedenim dobiti mogućnost zadržavanja mladih i talentiranih ljudi te stvaranja sinergije i umrežavanja visokoškolskih ustanova i poduzeća”,  ustvrdio je istarski župan dodavši kako je to već duže vrijeme trend u najrazvijenijim regijama Europe.

“Svjesni smo koliko je upravo znanje i kapital u obliku mladih stručnjaka potreban našem gospodarstvu, stoga ulažemo i nastavljamo podržavati sve ovakve projekte u obrazovanju. Samo tako omogućit ćemo da navedene ustanove budu kvalitetni partneri kako poslovnom sektoru, tako i regionalnoj te lokalnoj upravi”, poručio je Flego. Izrazio je zadovoljstvo uspjesima pulskog Sveučilišta i Politehnike ali i na trendove smanjenja nezaposlenosti te porast broja zaposlenih.

“Upravo se na vrhu strukture našeg BDP-a nalazi proizvodnja. Stoga, moramo nastaviti pratiti trendove na tržištu rada i ulagati u nova znanja potrebna gospodarstvu kako bi bili konkurentni kao država, kao regija i kao posloprimac“, zaključio je Flego.

Dekan Davor Mišković istaknuo je kako Politehnika kontinuirano radi na pripremanju novih studija i aktivnosti koje bi obogatile same studije i povećale njihovu atraktivnost te prate potrebe današnjeg tržišta rada.

“Mehatronika se nametnula kao logičan izbor novog studija budući da integrira znanja koja se već usvajaju na Politehnici, a usmjerena je na nove tehnologije, energetsku učinkovitost i proizvodnju”, naglasio je dekan Politehnike Davor Mišković koji je pozvao zainteresirane da se prijave za upis na Politehniku Pula do 26. rujna.

O projektu DYNAMIC govorila je voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Politehnike Tamara Žufić Košarara koja je istaknula kako se radi o projektu unutar Erasmus + programa vrijednog 716.285 eura  koji će trajati 36 mjeseci, a s primjenom se počinje već od studenog. Po njenim riječima partneri na projekti su, uz Istarsku županiju,  Županijska gospodarska komora Pula, tvrtke Holcim i Uljanik te druge europske visokoškolske ustanove i poduzeća.

“Prednosti za naše studente biti će značajnija suradnja s potencijalnim poslodavcima te bolja poslovna pozicija, dok će poduzeća dobiti mogućnost odabira talentiranog kadra te suradnju s istraživačima i predavačima” – poručila je voditeljica Žufić Košara.

Komentiraj