Zrno razdora: U SAD-u zabranjuju kavu bez kofeina?

Autor:

Pixabay

Mnogi piju kavu bez kofeina kao zdraviju verziju kave, no postoje i oni koji tvrde da je opasna po zdravlje. Kalifornija traži da se zakonom zabrani beskofeinska kava ili da se izmjeni proces proizvodnje kako bi se iz nje uklonio metilen klorid, supstanca povezana s povećanim rizikom od raka.

Većina kave bez kofeina sadrži metilen klorid, kemikaliju uz pomoć koje se, tzv. europskom metodom dekofeinizacije tijekom proizvodnje, ekstrahira kofein iz zrna kave. Europska metoda dekofeinizacije primjenjuje se već više od 50 godina. Nije jedina, ali je najpopularnija.

EPA (Američka agencija za zaštitu okoliša) i Međunarodna agencija za istraživanje raka označile su metilen klorid kao ‘vjerojatno kancerogen’, nakon što su ga studije povezale s rakom krvi, dojke te još nekim vrstama zloćudnih tumora.

Zastupnica iz reda demokrata, Eloise Reyes predstavila je u skupštini Kalifornije zakon koji predlaže zabranu beskofeinske kave koja sadrži spornu supstancu. Predlaže se i kazna od 10.000 dolara proizvođačima, ukoliko i dalje budu koristili metilen klorid u proizvodnji ovog popularnog napitka, piše Daily Mail.

Proizvođači kave tvrde da se opasna kemikalija ispere iz zrna nakon tretmana, a preostala količina ispari kada se zrna prže. No, pokazalo se da to nije slučaj i da kava bez kofeina u svom krajnjem izdanju sadrži metilen klorid, ali u razinama koje su sigurne za zdravlje. Europsku metodu dekofeinizacije odobrile su FDA (Europska agencija za sigurnost hrane), Food Standards Australia New Zeland te brojne druge agencije za sigurnost hrane.

Američki Consumer Group Clean Label Project, aktivisti koji lobiraju za zabranu beskofeinske kave, 2020. su testirali 25 brendova beskofeinske kave i u njih deset otkrili tu kemikaliju. Međutim, količina nije prelazila sigurnosnu razinu.

Prijedlog zakona predstavljen je u skupštini prošlog mjeseca, no dug je put do toga da postane zakon. Ako se to dogodi, do 2027. zabranila bi se kava bez kofeina napravljena europskom metodom.

Američka Nacionalna udruga za kavu žestoko se protivi prijedlogu zakona. “Ova zabrana naštetila bi zdravlju Amerikanaca. Brojni neovisni znanstveni dokazi ukazuju na to da je europska metoda proizvodnje kave bez kofeina sigurna, kao i da je ispijanje kave povezano sa smanjenim rizikom od brojnih vrsta raka te ima i druge značajne zdravstvene dobrobiti”, izjavio je William Bill Murray, direktor spomenute udruge.

Oko deset posto Amerikanaca – 26 milijuna ljudi – pije kavu bez kofeina svaki dan. Proizvođači kave tvrde da bi svaka zabrana uzrokovala nestašicu zaliha kave bez kofeina i povisila cijene za potrošače. SAD gotovo pa i ne proizvodi kavu bez kofeina, već ju uvozi iz Njemačke, Italije i Švicarske.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.