Svjetski je dan turske kave. Uvrštena je i na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine

Autor:

Ilustracija Pixabay

Zbog jedinstvenog mirisa koji ispunjava domove, kafiće, urede i naposlijetku same ulice, turska kava jedno je od najboljih iskustava koje ćete doživjeti tijekom svog putovanja u Tursku, a upravo današnji dan (5. prosinca) obilježava se kao Svjetski dan turske kave.

Kava je u Turskoj društveni posrednik koji okuplja ljude povezujući ih i pozivajući na druženje. Uloga kave u Turskoj je toliko važna da najbitniji sastanci i razgovori nakon objeda počinju uvijek istim pitanjem: “Kakvu kavu pijete?”.

Upravo njen jedinstven okus i tradicionalna vrijednost uvrstili su tursku kavu 2013. godine na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, a od tada se 5. prosinca, datum upisa turske kave na UNESCO, obilježava i slavi kao “Svjetski dan turske kave”.

Turska kava je u središtu društvenog života otkako je prvi put skuhana u 16. stoljeću. Mirisni napitak proširio se širom Osmanskog Carstva i svojim ritualima, tradicijom i ulogom obišao svijet. Kava je ključna za tursku kulturu, a i sama turska riječ za doručak – “kahvaltı”, doslovno se prevodi kao – “prije kave”.

Kad god posjetite Tursku, uvijek će vam biti ponuđena turska kava kao piće dobrodošlice. To vrijedi za svadbene proslave, zaruke, rođenja i skoro sve društvene događaje.

Kakvu kavu volite?

Način kuhanja turske kave ostao je nepromijenjen stoljećima i to je jedna od odlika njene jedinstvenosti. Turska kava se priprema tako što se fino mljevena i u prahu zrna kave kuhaju u hladnoj vodi u prigodnoj posudi, odnosno cezve (džezvi).

Nakon ključanja, kava zapjeni, a potom se sipa u šalice u kojima se na vrhovima stvara baršunasta pjena. Za razliku od nekih drugih kava, turska kava se sipa u šalice sa svojim talogom i uvijek se servira s čašom vode, rahat-lokumom ili drugim slatkišem.

Turska kava razlikuje se prema načinu mljevenja i pripremi, ovisno o sastojcima i navikama stanovništva različitih regija Turske, piše Klix.ba.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.