ZDRAVA CRIJEVA Ključ fizičkog i psihičkog zdravlja leži u crijevima, a evo kako brinuti o njima

Autor:

Meeko Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Malo spavamo, loše jedemo, previše radimo i previše se brinemo – tako izgleda svakodnevica prosječog čovjeka. Uzmemo li u obzir da se ključ imuniteta nalazi u crijevima, takav stil života savršen je recept za razvoj bolesti.

Uhodanu svakodnevicu nije lako promijeniti, no ipak možemo učiniti nešto za sebe – voditi računa o prehrani, kretati se i opuštati se.

Ono smo što jedemo

Hrana koju jedemo mijenja kemiju mozga, djelujući na raspoloženje i koncentraciju. Visokoprocesuirane namirnice kojima obiluje moderna prehrana, odgovarajući na potrebe suvremenog načina života – sve mora biti brzo i odmah, imaju svoju cijenu. Pritom ne mislimo na iznos koji ćete platiti za njih na blagajni, već na cijenu koju biste mogli platiti u zdravlju, a ta je uvjek previsoka.

Polupropusna crijeva jedan su od uzroka brojnih autoimunih i kroničnih bolesti, psihičkih i fizičkih. Depresija je poprimila pandemijske razmjere.  Neki od uzroka su stres kojem smo neprestano izloženi i ne znamo se nositi s njim te prehrana siromašna hranjivim tvarima i vlaknima koji su čistači crijeva.

U zdravim crijevima caruje ravnoteža

Kada ste posljednji put skuhali temeljac od kostiju, onaj koji se kuha 12 sati ili pojeli domaći jogurt? Temeljac je, kako mu i ime kaže – temelj zdravih crijeva. Želatina koja se iz kostiju oslobađa dugotrajnim kuhanjem obiluje kolagenom i mikronutrijentima koji su melem za crijeva, jačaju njihovu stijenku i preveniraju propusnost.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chef Ana Galvis (@chefanagalvis)

Crijeva su filter u krvotok i kroz njih u organizam smiju proći samo elektroliti i osnovni nutrijenti, ako prođu toksini, a upravo to se događa kod polupropusnih crijeva, dolazi do razvoja bolesti.

Nutrijenti i vlakna ključni su za redovitu probavu i zdrava crijeva, ona u kojima, kao i u svemu što je u životu dobro, caruje ravnoteža. U ovom slučaju između dobrih i loših bakterija. Dobre bakterije zovemo probioticima, dok su prebiotici ono čime ih hranimo.

Najbolja hrana za crijeva

namirnice koje su prošle proces fermentacije – kiseli kupus, ostalo ukiseljeno povrće, kimchi, jogurt, kefir…

namirnice koje obiluju vlaknima koja ne mogu razgraditi želučani enzimi. Zovemo ih prebotici, hrana su za probiotike (dobre bakerije), a nalaze se u češnjaku, crvenom luku, bananama, šparogama kojima je sezona, artičokama. Ima ih i u kupusnjačama i u medu.

-kruh od cjelovitih žitarica, osobito onaj napravljen sa starterom (domaćim kvascem)

Redovitom konzumacijom ovih namirnica ojačat ćete crijeva i zdravlje.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ros (@her_dark_materials)

I dok je nekada ljudska prehrana bila izuzetno kvalitetna, u trenutka kada smo temeljac zamijenili kockom za juhu, napravili smo si medvjeđu uslugu.

Gledajući kratkoročno – uštedjeli smo na vremenu jer se kocka skuha puno brže od temeljca,  no dugoročno smo si možda skratili život. Ne kaže se bezveze da smo ono što jedemo. Jedemo instant, živimo instant.

U crijevima se nalazi 80 posto imuniteta, a mi ih svakodnevno iscrpljujemo stresom i izgladnjujemo nutritivno siromašnom hranom te antibioticima koje sve češće koristimo. Zato je vrlo važno antibiotike uzimati samo kad je to nužno te priotom uzimati i probiotike kako nebismo narušili mikrobiom crijeva.

Vrijeme je da se pobrinemo o svojim crijevima.  Stoga, upalite štednjak i pristavite temeljac.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.