STRUČNJACI S HARVARDA: Za zdravlje mozga i pamćenje najbolje je zeleno lisnato povrće

Autor:

Pixabay

Postoji poslovica koja kaže: “Ono smo što jedemo” i u njoj je više istine, no što mislite. Naime, namirnice koje konzumiramo ne određuju samo fizičko stanje, već djeluju i na um. Na sposobnost jasnog razmišljanja, na raspoloženje i na pamćenje.

Određene vrste namirnica smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti. Sjemenke suncokreta i cjelovitih žitarica pridonose pamćenju, no postoji jedna namirnica koja ima u ovom pogledu izuzetna svojstva.

Dr. Uma Naidoo, nutricionistica s Harvarda i Lisa Genova, neuroznanstvenica s Harvarda tvrde da se ključ zdravog mozga krije u zelenom lisnatom povrću. Općenito, stručnjaci se slažu da je konzumacija lisnatog povrća ključna za cjelokupno zdravlje, no posebnice je dobra za mozak.

Kelj, špinat, zelena salata, kupus, blitva, kinesko zelje (bok choy) i brokula trebali  bi se na meniju nalaziti što češće. Ovo su tri razoga za to:

Obiluju vitaminima B skupine

Stanja poput depresije i demencije povezana s nedostatkom vitamina B, prema studiji Medicinskog fakulteta Sveučilišta Wayne State.
Zeleno lisnato povrće odličan je izvor folata (vitamina B9), ključnog za podršku neurološkom i psihičkom zdravlju.
Lisnato povrće prva je vrsta hrane koju dr. Naidoo predlaže svojim pacijentima za poboljšanje raspoloženja, prenosi CNBC,

Imaju visok udio hranjivih tvari koje pospješuju rad mozga

Zeleno lisnato povrće također je puno onoga što dr. Genova naziva “hranjivim tvarima koje pospješuju rad mozga”, uključujući spomenute folate te lutein i beta-karoten.

Lutein je povezan s poboljšanjem funkcije mozga i strukture mozga kod starijih osoba, a suplementacija beta-karotenom pospješuje verbalno izražavanje i kognitivno pamćenje.

Puni su vlakana

Povećani unos dijetalnih vlakana povezan je s manjim izgledima za razvoj depresije, pokazalo je istraživanje objavljeno u “Complementary Therapies in Medicine” 2021. godine.

U organizam bi kroz prehranu trebalo unijeti što više vlakana i prednost pritom dati namirnicama biljnog porijekla. Lisnato povrće obiluje vlaknima.

Ako dvojite što skuhati za ručak, predlažemo vam varivo od kelja ili barem kelj s krumpirom kao prilog. Sjajno ide uz ribu, a kako vidimo, dobro djeluje na mozak.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.