UZ POMOĆ UMJETNE INTELIGENCIJE Znanstvenici otkrili razlike između muškog i ženskog mozga

Autor:

Image of ai text, human brain and binary coding data processing on black background. Global artificial intelligence, connections, computing and data processing concept digitally generated image.,Image: 851986206, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / Wavebreak / Profimedia

Wavebreak / Profimedia

Uz pomoć umjetne inteligencije, znanstvenici sa Stanforda uspjeli su identificirati spolne razlike u funkcionalnoj organizaciji ljudskog mozga. Umjetna inteligencija tijekom ispitivanja je u više od 90% slučajeva uočila razliku u spolu na temelju “vrućih točaka” prikazanih skeniranjem mozga.

Spol je važan biološki čimbenik koji utječe na ljudsko ponašanje, na rad mozga i manifestaciju psihijatrijskih i neuroloških poremećaja. Međutim, prethodna istraživanja o tome kako se muški mozak razlikuje od ženskog, nisu dala zadovoljavajuće rezultate.

“Ovo je vrlo jak dokaz da je spol čvrsta determinanta organizacije ljudskog mozga”, poručio je autor studije Vinod Menon, profesor psihijatrije i bihevioralnih znanosti, dodajući da bi “previđanje spolnih razlika u organizaciji mozga” moglo unaprijediti liječenje i dijagnostika neuropsihijatrijskih stanja.

“Spol igra ključnu ulogu u kognitivnom razvoju, starenju i neurološkim poremećajima”, dodaje.

Umjetna inteliegncija i ljudski mozak

“U istraživanju smo koristili model prostorno-vremenske duboke neuronske mreže kako bismo otkrili latentnu funkcionalnu dinamiku mozga koja razlikuje muški od ženskog mozga. Naš model točno ih je diferencirao. Rezultati pokazuju da uloga spola kao biološke determinante u organizaciji ljudskog mozga, ima značajne implikacije za razvoj personaliziranih biomarkera specifičnih za spol u psihijatrijskim i neurološkim poremećajima te pružaju inovativne računalne alate temeljene na umjetnoj inteligenciji za buduća istraživanja“, stoji u zaključku studije.

Znanstvenici se nadaju da bi njihova otkrića mogla pomoći u objašnjenju i boljem pristupu psihološkim ili neurološkim razlikama među spolovima. Žene, primjerice, imaju veću vjerojatnost da će razviti depresiju, dok su muškarci podložniji ovisničkom ponašanju.

“Identificiranje spolnih razlika u zdravom mozgu odrasle osobe kritičan je korak prema dubljem razumijevanju spolno specifičnih ranjivosti kod psihijatrijskih i neuroloških poremećaja”, dodao je Menon.

Ključno je pitanje, na koje još nema odgovora, jesu li te razlike proizvod bioloških utjecaja specifičnih za spol ili rodnih iskustava koja mijenjaju mozak? Ili oboje?

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.