Musk ugradio čip u mozak čovjeka, evo koji mu je plan

Autor:

epa11096077 Tesla and Platform X owner Elon Musk during a visit to the former German Nazi concentration camp Auschwitz II-Birkenau in Birkenau, Poland, 22 January 2024. Elon Musk is visiting Poland where he is expected to take part in events organized in connection with the upcoming International Holocaust Remembrance Day.  EPA/ZBIGNIEW MEISSNER POLAND OUT

EPA/ZBIGNIEW MEISSNER

Elon Musk objavio je kako je njegova tvrtka Neuralink prvi put uspješno ugradila bežični čip u mozak čovjeka.

Cilj tvrtke je povezati ljudski mozak s računalima i pomoći u rješavanju složenih neuroloških stanja. Brojne konkurentske tvrtke već su ugradile slične uređaje.

Muskovoj tvrtki FDA je u svibnju dala dopuštenje za testiranje čipa na ljudima, što je bila prekretnica te im je dano zeleno svjetlo za početak šestogodišnje studije. Pacijentima koji će sudjelovati u studiji čip će biti kirurški postavljen u dio mozga koji kontrolira namjeru kretanja. Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s ciljem da se omogući ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu računala samo koristeći svoje misli, navode iz Neuralinka.

Musk je na X-u objavio da će se prvi proizvod Neuralinka zvati Telepathy.

Prve dvije ljudske primjene uređaja Neuralinka na koje ciljaju bit će vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu činiti, rekao je Musk, piše BBC.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.