‘Tri praščića’: Muskov Neuralink ugradio čipove u mozak životinja

Autor:

Screenshot/YouTube

 

Tvrtka za neurološke inovacije Neuralink, milijardera i poduzetnika Elona Muska predstavila je u petak svinju Gertrude koja dva mjeseca u mozgu ima računalni čip veličine novčića, prvi korak prema cilju da se implantatima vrati govor i mobilnost paraliziranim osobama.

Osnovana 2016., tvrtka sa sjedištem u zaljevu San Francisca razvija računalni mozak sastavljen od tisuća elektroda koji bi se ugrađivao u najsloženiji ljudski organ radi liječenja neuroloških bolesti poput Alzheimera, demencije, ozljeda leđne moždine i na kraju spajao čovječanstvo i umjetnu inteloigenciju.

“Implantirani uređaj može riješiti te probleme”, rekao je Musk na webcastu, nabrajajući stanja kao što su gubitak pamćenja i sluha, depresiju i nesanicu.

Musk nije rekao kada bi se krenulo s tim tipom liječenja, iako je ranije najavio da bi ispitivanje na ljudima moglo početi krajem ove godine.

Neuralinkova prva klinička ispitivanja na malom broju pacijenata trebala bi se usredotočiti na paralizu ili paraplegiju, rekao je kirurg zaposlen u kompaniji dr. Matthew MacDougall.

Neuroznanstvenici kažu da je Neuralink učinio veliku stvar, ali upozoravaju da su potrebne dugotrajnije studije.

Musk je predstavio ono što je nazvao “demonstracijom triju praščića”. Gertrude, kojoj je implantat ugrađen u dio mozga za kontrolu njuha, njušila je i jela hranu, dok se na ekranu pratila neurološka aktivnost životinje.

Musk je rekao da imaju tri svinje s po dva implantata. “Zdrave su, sretne i ne razlikuju se od normalnih svinja”, kazao je Musk.

Čip promjera 23 milimetra opisao je kao “fitbit sa žičicama u lubanji”. “Možda ga i ja imam, a da vi to ne znate. Možda…”, rekao je.

Mikro uređaji koji elektronički stimuliraju živce i dijelove mozga radi liječenja gluhoće ili Pakinsonove bolesti ugrađuju se ljudima već desetljećima.

Također se provode testiranja moždanih implantata na manjem broju ljudi koji su izgubili motoriku zbog ozljeda leđne moždine ili moždanog udara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.