Politički analitičar Žarko Puhovski analizirao je što čeka Hrvatsku nakon prijevremenih parlamentarnih izbora u rujnu. Na pitanje možemo li zahvaljujući postizbornim koalicijama očekivati ponovno neuspješan scenarij na čelu države, Puhovski je za RTL kazao: ‘Postoji ozbiljna mogućnost da se to dogodi i zato je važno da na izborima svi shvate obvezu da kažu barem s kim neće ići u koaliciju. Ono što je rekao Lovrinović je besmislica. Tko god uđe u parlament će ići ili u savez s SDP-om ili HDZ-om, treće nije moguće.’

O tome tko je najizgledniji da će sastavljati vladu kazao je kako je u ovom trenutku SDP u prednosti, no ne vjeruje da će imati dovoljno da sami sastave vladu.

Prema pouzdanom izvoru iz vrha HDZ-a, RTL doznaje kako uz Plenkovića koji već ima sve potpise, potpise skuplja Miro Kovač i vrlo ozbiljan kandidat Đuro Njavro.

Na upit smatra li da je moguće da se HDZ promijeni u ovako kratko vrijeme, kaže da jest, ali ne u sljedećih 50-ak dana. “Većinski HDZ je zapravo uz politiku Karamarka. I to je problem koji je uteg prije svega i ovom kandidatu koji bi pokušavao nešto liberalno pokazati, ali manji uteg Kovaču koji bi mogao kao desni kandidat proći. Dakle, Kovač bi tu bio u prednosti pred Plenkovićem, a Plenković ima prednost što ima taj tzv. europski štih”, kazao je Puhovski.

 

 

Komentirajući kakvu predizbornu kampanju očekuje i smatra li da će doći do sučeljavanja HDZ-a i SDP-a, što se dosad izbjegavalo, kaže da do toga mora doći. “Sad Milanović nema drugog izbora, on je stalno pio krv Karamarku da to nije u stanju podnijeti. Ako on sad odustane, on je izgubio jako puno svog imidža, njemu je do toga stalo. Bit će sučeljavanja, ali nadam se da će srećom kampanja biti manje oštra nego dosad, što ne znači da će biti dosadnija.”

“Ja se bojim da će svi ući u parlament i da će to opet izazvati cirkus kakav smo imali do sada, možda čak i neki novi. Sve ove manje stranke mislim da će ući, neke nove baš ne očekujem da će imati naročit uspjeh ako se ne okrupnjavaju. Mislim da će u osnovi slika biti slična onoj koju smo imali s tim da će SDP vjerojatno biti nešto jači, a HDZ nešto slabiji. Bojim se da je moguće da ćemo opet ići na izbore za osam mjeseci do godine dana i tada će sigurno svima biti jasno da je velika koalicija rješenje. Sada to još uvijek nije”, zaključuje Puhovski, piše RTL.

 

Komentiraj