ZAKLADA HRVATSKA KUĆA SRCA Organizirana kulinarska radionica kako kuhati sa smanjenim udjelom soli

Zaklada Hrvatska kuća srca

Zaklada ‘Hrvatska kuća srca’ je u susret Svjetskom danu hipertenzije organizirala edukativnu kulinarsku radionicu kako kuhati sa smanjenim udjelom soli.

Hrvatska kuća srca već niz godina komunicira smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, među kojima se posebno ističe ona o konzumaciji soli, točnije o primjerenom dnevnom unosu kuhinjske soli do 5 g, dok u Hrvatskoj prosječni građanin unosi čak duplo veću količinu od 11.6 g.

S ciljem edukacije, u suradnji s chefom Brankom Ognjenovićem, organizirana je kulinarska radionica. Chef Branko Ognjenović pripremio je kreativna jela inspirirana mediteranskom kuhinjom sa smanjenim udjelom soli koje je vrlo jednostavno pripremiti kod kuće.

“Sol je sastavni začin većine jela, no unos soli možete svakako smanjiti, a da pri tome ne ugrozite okus jela. Jednako tako, sol možete zamijeniti i nekim drugim začinima koji su dobri za srce poput chilija, crvene paprike, papra, bosiljka, ružmarina, kardamoma, origana, kima, currya i limunovog soka“, savjetovao je chef Branko Ognjenović.

Sol je važna za normalan rad ljudskog organizma. Sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, bitna je u prijenosu električnih impulsa u živcima i mišićima te pri apsorpciji hranjivih tvari u tankom crijevu. Istovremeno, prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih uzroka nastanka povišenog krvnog tlaka i time uzrokuje i povećani rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoze, ali i nekih malignih bolesti.

“Prema dostupnim epidemiološkim podacima u Hrvatskoj od hipertenzije boluje najmanje 37.5 % građana. Povišeni krvni tlak je uzrok brojnih bolesti, stoga smatramo kako je edukacija građana, ali i stručnog medicinskog osoblja koje savjetuje građane o prehrani iznimno važna. Smanjenje dnevnog unosa soli je nešto što svatko od nas može primijeniti, a zdrava navika sačuvat će naše srce“, rekla je dr.med. Ivana Portolan Pajić iz Zaklade ‘Hrvatska kuća srca.

Kulinarska radionica za zdravo srce
RECEPTI

CARPACCIO OD CIKLE S LIGNJAMA I MATOVILCEM

NAMIRNICE ZA 4 OSOBE:
Cikla – 4 komada, cca 0,40 kg
Lignja – 4 komada, cca 0,60 kg
Limeta – 2 komada
Maslinovo ulje – 0,10 l
Sezam – 1 žličica
Matovilac – 0,20 kg

PRIPREMA:
Ciklu kuhamo u vodi, kad je kuhana do 80 % izvadimo je iz vode, ohladimo, ogulimo i narežemo na tanke listiće (najbolje uz pomoć ribeža). Posložimo na tanjur kao crijep na kući. Lignju pečemo na žaru. Matovilac očistimo, operemo i osušimo. Prvo matovilac posložimo na ciklu, a zatim narezanu pečenu lignju na kolutiće. Sve skupa začinimo emulzijom od limete i maslinovog ulja uz dodatak preprženog sezama. Omjer za emulziju je 1 naprama 3 (1 mjera sok limete i dvije mjere maslinovog ulja).

POŠIRANI FILE RIBE S KREMOM OD BATATA, RIKOLE , DRESING OD PEČENOG ČEŠNJAKA

NAMIRNICE ZA 4 OSOBE:
File ribe – 600 g
Batat – 800 g
Rikola – 100 g
Češnjak – 1 glavica
Maslinovo ulje – 100 ml
Čaj mente – 2 vrećice
Maslac – 50 g

PRIPREMA:
U posudu prikladnu za poširanje stavimo čaj mente i pustimo da se riblji file pošira. Batat stavimo kuhati, kad je kuhan protisnemo ga kako bi dobili pire. U tavu dodamo maslac i maslinovog ulja (do 50 ml), kad se zagrije dodamo rikolu i pustimo da uvene. Zatim dodamo protisnuti batat. Sve zajedno sjedinimo. Na tanjur posložimo pire, a gore položimo file ribe. Češnjak, cijelu glavicu pečemo u pećnici, kad je gotov istisnemo pečeni dio iz ljuske i s maslinovim uljem napravimo emulziju koju prelijemo preko filea ribe.

GRILL SKUTA I BANANE SA MEDOM I CHILLIEM

NAMIRNICE ZA 4 OSOBE:
Skuta – 300 – 400 g
Banana – 200 – 300 g
Med – 4 žlice
Chilli – 2 papričice
Maslac – 50 g

PRIPREMA:
Skutu narezati na ploške debljine ½ centimetra. Peći na ne prevrućoj grill tavi ili grillu da se zapeče s obje strane. Banane prerežemo na pola i prepržimo na maslacu. Papričice chillia očistimo i sitno nasjeckamo na sitno. Na tanjur posložimo banane, na njih stavimo sir, posipamo chillijem i preko svega stavimo med.

Komentiraj