VRTLARSKE CAKE Što učiniti da krastavci ne budu gorki

Autor:

Pixabay

Osvježavajući i ukusni, krastavci su savršeno ljetno povrće, ali nema gorega, nego kada u salati zagrizemo u gorki krastavac.

Nećete vjerovati, ali krastavac kad je gorak, ustvari je ljut – onako kako su ljudi ljuti kada im nešto nije po volji. Krastavcima nije bilo po volji društvo uz koje ste ih posadili.

Postoje biljke koje se podupiru dok rastu, a postoje one koje jedna na drugu loše utječu. U ovom slučaju to su maline, jagode, tikvice, bundeve, krumpir, kadulja, menta i dinja. Ne sadite ih uz krastavce jer će izvući hranjive tvari iz zemlje, što će za posljedicu imati gorčinu .

Osim na biljke uz koje raste, trebalo bi misliti na još neke stvari vezane za uzgoj, želite li da na tanjuru vaš krastavac ne bude gorak.

Razmak

Kako biste mu osigurali dovoljno hranjivih tvari, trebate voditi računa o razmaku između sadnica. Krastavci trebaju puno hranjivih tvari pa ne štedite na prostoru, već između svakog u redu ostavite 30 centimetara, a između redova 50 centimetara.

Voda

Jedan od glavnih uzroka gorčine kod krastavaca je premalo vode. Krastavce treba zalijevati redovito i održavati tlo vlažnim, no ipak ne pretjerivati jer ne vole previše vlage. Preporučuje se zaliti ih jednom do dvaput tjedno. Pritom treba izbjegavati zalijevanje tijekom jakog sunca.

Krastavci ne vole prehladnu vodu, bilo bi savršeno da ih zalijevate vodom koja je odstajala neko vrijeme. Ne vole ni hladno vrijeme, ono je još jedan mogući uzrok gorčine.

Spoj koji daje gorčinu krastavcu zove se kukurbitacin. Više ga ima u kori i prema kraju stabljike ploda. Ako ste bili te “sreće” da su vam krastavci gorki, možete ih pokušati odgorčiti tako da ih ogulite i odstranite im krajeve te protrljate rez odrezanim krajem krastavca.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.