PRAVO DRUŠTVO Posadite uz rajčicu ove biljke i ona će obilno roditi

Autor:

Pixabay

S obzirom da su česte u vrtovima i neizostavne na ljetnim trpezama, da se pomisliti da ih je lako uzgojiti, no nije tako.

Rajčice traže naš angažman, redovito zalijevanje i prihranjivanje. Napadaju ih brojne bolesti, osobito su podložne plamenjači. Kako bi im se oduprle, bitno je da su jake, a jedan od glavnih faktora koji utječe na imunitet biljke je njezin okoliš, odnosno društvo u kojem raste.

U nastavku vam otkrivamo koje su najbolje biljke koje možete posaditi uz rajčicu. Pomoći će joj da izraste i odlično rodi, a čak će joj i okus poboljšati. Naravno vrijedi i suprotno – i ta druga biljka profitirat će od rajčice.

Bosiljak

Preporučuje se uz svaku rajčicu posaditi tri sadnice bosiljka. Ako redovito budete otkidali gornje listove, bosiljak će se razgranati u širinu i neće prebrzo otići u cvijet. Bosiljak čuva rajčicu od nametnika i djeluje pozitivno na njezin urod pa čak i okus same rajčice.

Češnjak

Češnjak, zahvaljujući intenzivnom mirisu, također odbija štetnike – grinje i lisne uši te poboljšava okus rajčice. Ove dvije biljke smjestite u osunčano i dobro drenirano tlo.

Majčina dušica

Snažan miris majčine dušice prikriva miris rajčice i tako ju krije od nametnika. Osim toga, privlači korisne kukce koji love štetočine i pomažu u oprašivanju rajčice.

Dragoljub

Možda vam spoj cvijeća i povrća djeluje neobično, no dragoljub i rajčica savršen su tandem, a osim toga ovo je cvijeće jestivo pa će i tako završiti u istom tanjuru s rajčicom.
Dragoljub odvlači lisne uši od rajčica, žrtvuje se za njih. Osim toga, tjera bijele mušice i zlatice.

Mrkva

Mrkva je rajčicama omiljeno društvo. Pruža stanište korisnim kukcima poput bubamara, koje love lisne uši i druge štetočine.

Korisna je i jer rahli tlo oko korijena rajčice, poboljšavajući cirkulaciju zraka i vode. Posijte sjeme mrkve izravno u tlo otprilike 3 do 4 tjedna prije sadnje rajčice i prorijedite je kako u vrtu ne bi bila gužva.

Zelena salata

Sjajan su spoj u zdjeli salate, hamburgeru ili sendviču, ali i u vrtu. Rajčica će salatu zaštiti od sunca, a zelena salate će zadržati vlagu tlu. Zelenu salatu rano beremo pa će ostati mjesta za rajčicu da nesmetano raste.

Uz rajčicu možete saditi još i neven, mentu.kadifu, žalfiju i rotkvicu. Dobit ćete bogat i mirisan vrt te što je najvažnije otporne i zdrave biljke te organski urod.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.