Kako odvratiti susjedove mačke da vrše nuždu u vašem vrtu?

Autor:

10.07.2023., Rijeka - Macka pozira u hladu hortenzija. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nel Pavletic/PIXSELL

Mačke su divne, umiljate i vjerne svom gospodaru, korisne u držanju miševa i štakora na odstojanju, ali znaju biti i prava napast. Od toga da pojedu tek presađene biljčice povrća, do grebanja stabala radi oštrenja noktiju, ali najgore je što vrtne gredice rado posjećuju radi obavljanja nužde.

Posebno su ugrožene gredice koje redovito okopavamo kako ne bi zarasle u korov, jer je na njima zemlja rahla i pogodna za kopanje osjetljivim mačjim šapicama. Ako ih ogradimo mrežom, postavimo na njih kakve prepreke poput kamenja, grana, ljuski od jaja, malča od slame i sličnog, bit će manje zainteresirane.

Smetat će im i jaki mirisi biljaka poput mačje metvice ili mačje koprive, koji podsjećaju na onaj koji ispušta tvor. No, može pomoći i paprena metvica, matičnjak, smilje, lavanda i ruta. Također se oko biljaka može posuti papar ili mljevena ljuta paprika, sitno skosan češnjak ili kora agruma, talog kave i svježe pokošena trava. Mačke ne vole ni miris apsinta, buhača i geranija.

I prskanje vodom učinkovit je način za tjeranje mačaka iz vrta, koje će poslije toga nerado posjećivati vaš vrt. Najučinkovitije je ako ga zalijevate prskalicama, i to onima na automatsko paljenje, u vrijeme kada su mačke najaktivnije, predvečer i po noći. Najbolji način za tjeranje mačaka je paljenje prskalica na senzor pokreta.

Pomaže i pištolj na vodu, koji treba ostaviti na vidljivom mjestu nakon što ga u nekoliko navrata iskoristite da pošpricate i otjerate mačke. One će tako znati da je opasnost uvijek prisutna.

I pranje sapunom jakog mirisa pomaže da odvikne mačke od dolaska na “svoje” mjesto, jer ono više nema njihov miris.

Što ih privlači?

Hrana ostavljena za vašeg kućnog ljubimca također može privući susjedove mačke, pa je uklonite nakon što pojede koliko bude htio. Budite uporni u svojim nastojanjima pa će susjedove mačke uskoro prestati dolaziti.

Nakon roštilja rešetku i roštilj treba detaljno očistiti kako preostala masnoća ne bi privukla životinje.

Mačke se vole zavlačiti u skučene prostore gdje imaju svoj mir i gdje se mogu odmarati do mile volje, što je očito čim vani postavimo nekakvu kutiju od cipela ili slično. Zato iz vrta treba ukloniti sva mjesta na koja se mačke rado zavuku i tamo rado borave.

Budite uporni

Mačke su jako osjetljive na zvuk, pa ih uređaji koji proizvode zvuk na vjetar mogu otjerati. Mogu se koristiti i uređaji koji proizvode ultrasonične valove, zvukove koji mi ljudi ne možemo čuti, a mačke mogu i taj zvuk im smeta.

Mačke su osjetljive i na svjetlost jer su noćne životinje, pa ako im se po noći upali kakvo svjetlo koje se pali na senzor pokreta, mislit će da je u pitanju nekakva opasnost i neće im više biti ugodno tamo odlaziti.

Ipak, ako su se mačke u vašem vrtu previše udomaćile, neće ih biti lako brzo otjerati pa ćete morati biti uporni, piše Novi list.

Znate li zašto mačke predu?

OZNAKE: mačke, grebanje, nužda

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.