Pogledajte kako se uzgajaju rajčice bez zemlje i s malo vode

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nove ekološke poljoprivredne tehnike jamče održivu budućnost i manje troškove. Sve je popularniji i uzgoj neobičnih kultura za određeno podneblje, dok se kontrolirani uvjeti postižu uz manje izdatke i inovativne ekološke zahvate. Staklenici i plastenici su vrlo popularni pa pogledajte veliku farmu rajčica, koja koristi 90 posto manje količine vode i uzgoj bez zemlje.

Farma u australskoj državi je primjer masovnog uzgoja, više od 300 ljudi radi ovdje, jer je svakodnevna briga oko sadnica i navodnjavanja ropol materijala potrebna za željenu produktivnost. Materijal se izrađuje od raznih bioloških materijala, vrste poroznog kamenja i krede. Kocka materijala se navodnjava i dohranjuje nutrijentima i prirodnim gnojivom.

Stabljike rajčica rastu do nekoliko metara u širinu i zatim u visinu. Točno određena temperatura i vlažnost u velikim plastenicima pomažu u oprašivanju, koje se izvodi uz male vibracione uređaje. Voda za navodnjavanje se reciklira.

A u indonezijskoj pokrajini Bali, iako je poznato turističko odredište, stanovnici se bave i uzgojem algi. Alge su u današnje vrijeme popularna zdrava prehrambena namirnica, sirovina za kozmetičke pripravke i razne ljekovite dodatke prehrani. Turizam je zaustavio snažniji  razvoj ove poljoprivredne djelatnosti, no sada kad je pandemija koronavirusa usporila turističke aktivnosti, ova industrija se sve više oporavlja, dok su alge sve više tražene od tvrtki iz Europe.

I startup u Nizozemskoj pokrenuo je veći uzgoj algi kako bi proizvodili ekološko gorivo, što samo dokazuje korisnost iskorištavanja potencijala morskih resursa iz kontroliranog uzgoja.

Komentiraj