VRIJEDNA INVESTICIJA: Radar Monte Kope za veću sigurnost i više turista

Dusko Marusic/PIXSELL

Radarski sustav Monte Kope, u koji je uloženo oko 11 milijuna kuna, omogućava veću sigurnost i bolju kvalitetu usluga u zračnoj plovidbi u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te šire, a omogućit će i primanje većeg broja avionskih letova na pulskom aerodromu, istaknuto je u srijedu u Puli na konferenciji za novinare u povodu puštanja u rad tog sustava.

“Nema dobrog turizma bez dobre infrastrukture koja jamči sigurne polete, dolete i prelete”, rekao je ministar turizma Anton Kliman.

Istaknuo je kako je turističkom sektoru iznimno važna sigurnost. “Svjesni smo činjenice da je Istra sigurna destinacija, koja je dominantno autodestinacija, no s ovakvim projektima možemo sa sigurnošću reći da ćemo moći primati veći broj avionskih letova na naš aerodrom u Puli, ali i aerodromima u Rijeci i Zadru. Isto tako, moći ćemo privući i turiste s udaljenijih destinacija”, rekao je.

Po njegovim riječima, upravo je danas potpisao i Vladi uputio odluku koja se odnosi na proširenje Zračne luke Malog Lošinja, koja će također biti pokrivena tim radarom. Proširenje te zračne luke omogućit će i bolji turistički razvoj primjerice otoka Cresa, poručio je Kliman.

Istarski župan Valter Flego radarski sustav Monte Kope ocijenio je iznimno vrijednom investicijom za Istru i za Hrvatsku. “Hrvatska kontrola zračne plovidbe je i veliki izvoznik, kontrolor letova, ali i pružatelj servisa ne samo u Istri, nego i u Primorsko-goranskoj županiji”, rekao je Flego i dodao kako će uz takva ulaganja biti i više zrakoplova koji slijeću u pulsku zračnu luku, što se, ocijenio je, “savršeno uklapa u master-plan razvoja istarskog turizma te master-plan razvoja Zračne luke”.

Po njegovim riječima, Hrvatska kontrola zračne plovidbe u Istri zapošljava 54 osobe, a u radarski sustav uloženo je 11 milijuna kuna.

“Radar Monte Kope, uz ostala tri radara u Hrvatskoj, pridonijet će da uskoro imamo još više turista, ali i da ostvarimo veću sigurnost za građane koji se koriste uslugama Zračne luke u Puli”, ocijenio je Flego.

Direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Dragan Bilać objasnio je kako je riječ o najmodernijemu i tehnološki vrlo naprednom sekundarnom radaru, koji zrači višestruko manje od limita propisanih pravilnikom, a omogućava visokokvalitetan servis.

“Ovim radarom se i u Primorsko-goranskoj županiji osigurava dvostruko radarsko pokrivanje i na malim visinama, što omogućava puno bolju kvalitetu, ali i sigurnost, ne samo u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, nego i u području zapadnog sektora oblasne kontrole zračnog prometa”, istaknuo je Bilać i dodao da je radar Monte Koper “kruna trogodišnjeg rada” u kojem su imali izrazitu potporu Istarske županije, Vlade i Ministarstva obrane.

Inače, radarski sustav Monte Kope, na mjestu negdašnjega vojnog primarnog radara u blizini Banjola, pušten je u operativni rad krajem svibnja ove godine.

Vrijednost tog sustava, nabavljenog na temelju javnog natječaja od španjolske tvrtke Indre, je oko sedam milijuna kuna, a zajedno s troškovima obnove objekta, izgradnje antenskog stupa, opremanja sekundarnim sustavima potpore i komunikacijskim sustavom, Hrvatska kontrola zračne plovidbe uložila je oko 11 milijuna kuna.

Komentiraj