Vrhovni sud pustio je na slobodu 18-godišnjeg Karla Gustava Kriveca. Naime, mladić je nedavno optužen za ubojstvo vršnjaka Gorana Vidića na Zapadnoj obali u Splitu jer ga je ubo nožem u srce nakon sukoba 19. studenog prošle godine, piše Index.

Splitski Županijski sud produljio mu je istražni zatvor nakon podizanja optužnice zbog opasnosti od ponavljanja djela, a psihijatar je utvrdio da je sklon impulzivnim reakcijama, korištenju nezrelih obrambenih mehanizama te da povremeno popije.

Vrhovni sud je uvažio argumentaciju Krivecovog branitelja Željka Gulišije. Zaključili su da način na koji je počinjeno kazneno djelo ne upućuje na izrazito veliku kriminalnu količinu i upornost u inkriminiranom postupanju te da nema nikakvog opravdanja da se i dalje zadrži iza rešetaka.

Istaknuli su kako je Krivec mlada osoba koja je tek napunila 18 godinu, uredno se školuje i svira u svom hard core sastavu The Peace in Aachen. Nije ranije dolazio u sukob sa zakonom. Suci Vrhovnog suda nisu zamijetili u njegovom ponašanju ništa što bi se moglo povezati s agresivnošću na koju se pozvao Županijski sud u Splitu.

“Točno je da iz nalaza vještaka proizlazi da su prisutne emocionalna nezrelost, poteškoće socijalnog i interpersonalnog funkcioniranja sa smetnjama, da je u situacijama pojačanih zahtjeva moguć “slom obrana” uz sklonost impulzivnom reagiranju i povremenoj prekomjernoj konzumaciji alkohola, no navedene okolnosti nisu same po sebi dostatne da bi opravdale zaključak o postojanju opasnosti od ponavljanja djela”, stoji u rješenju Vrhovnog suda.

U rješenju su naveli i kako okrivljeni potječe iz uredne obitelji te da je njihovu podršku zadržao i nakon inkriminiranog događaja. Zaključili su da je Krivec osoba pozitivnog životnog usmjerenja. Smatraju da je dosadašnji boravak u zatvoru od četiri i pol mjeseca preventivno utjecao na njega da shvati ozbiljnost situacije u kojoj se našao.

Komentiraj