HINA / Nikša MILETIĆ

Postavljanjem kipa psa na Veliku Onofrijevu fontanu u povijesnoj jezgri Dubrovnika i službeno je u potpunosti završio milijun i pol kuna vrijedan projekt njezine obnove, rekao je u petak predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić.

“Kip ‘kučka’ postavljen je u četvrtak, a time je i službeno završen projekt obnove fontane. Taj je kip na Velikoj Onofrijevoj fontani postavljen kada je ona napravljena u 15. stoljeću. Imao je simboličnu ulogu čuvara gradske dragocjenosti. U potresu 1667. godine fontana je strašno stradala, izvorna raskošna kupola se urušila i tada je napravljena ova jednostavnija kupola. Originalni ‘kučak’ bio je na fontani sve do druge polovice 19. stoljeća kada je pao”, rekao je Kapetanić. Napomenuvši da se ne zna zašto je i kako pao kip psa koji se razbio u nekoliko komada, Kapetanić je rekao da je original restauriran i čuva se u Dubrovačkim muzejima, dok je na Onofrijevu fontanu postavljena identična replika.

Kapetanić je još početkom lipnja najavio da će obnova fontane za DPDS završiti tek kada na svoje mjesto vrate kip psa. Obnova je počela u siječnju ove godine, a glavnina radova završena je do lipnja. Na fontani su tada obnovljene instalacije i kamena plastika, odnosno 16 maskerona koji su tijekom godina zadobili bili osjetna oštećenja.

Inače, Velika Onofrijeva fontana izgrađena je 1438. godine kao simbol staroga vodovoda kojim je Dubrovnik dobio pitku vodu iz 12 kilometara udaljenog izvora Rijeke dubrovačke. Danas je ona spomenik kulture nulte kategorije neprocjenjive vrijednosti. Fontana je poligonalnog oblika sa 16 isklesanih maskerona za izljev vode, a projektirao ju je Onofrio della Cava iz Napulja. Kupola fontane u izvornom je obliku bila monumentalnija, no uništena je u velikom potresu 1667. godine. Nakon toga nikad nije vraćena u prvobitno stanje.

Radove obnove je izvela dubrovačka tvrtka “Građevinar Quélin” u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom iz Splita.

Komentiraj