Vojska na granici? Cvrtila: “Prije 7-8 godina Grabar-Kitarović je išla s tom idejom…”

Autor:

Screenshot HRT

Još uvijek nema odgovora na pitanje tko je otvorio vatru na hrvatske policajce koji su zaustavljali ilegalni ulazak migranata iz BiH.

Incident se dogodio na području Slunja u županiji koja je posljednjih tjedana pod povećanim pritiskom migranata. Nitko nije ozlijeđen, ali je posve jasno da naša policija ima zadatak kontrolirati pokušaje ilegalnih ulazaka u našu zemlju.

Umirovljeni kriminalist i pripadnik MUP-a, Željko Cvrtila naglasio je važnost otkrivanja istine kada se radi o incidentu koji se dogodio u blizini Slunja.

“To je bitno iz više razloga. Nije isto je li bio obračun između migranata ili je meta bila hrvatska policija. Ako je bila meta hrvatska policija, treba vidjeti je li meta od strane migranata ili krijumčara. Treća opcija koja može biti je da se radi o nekakvoj slučajnoj pucnjavi krivolova pa je jedan od metaka zalutao u smjeru hrvatske policije”, rekao je.

Cvrtila je objasnio kako je povećani pritisak na granicu “sigurno dodatni izazov” te je pojasnio što je zadatak policije.

“To je sigurno dodatni izazov. Policija u svakom postupanju treba voditi računa o svojoj sigurnosti, sigurnosti građana, a između velike količine građana, izdvojiti one koji su ilegalnog kriminalnog ponašanja”, rekao je.

Dodao je kako je situacija dodatno zahtjevna kada su u pitanju migranti.

Granica je propusna

“Ista situacija je na granici, znači, očito je granica propusna, samo unutar te skupine migranata trebate izdvojiti neke koji su kriminalnih namjera. Nije to jednostavno, ni lako, puno teže nego u općoj građanskoj populaciji države, kazao je.

Cvrtila je ustvrdio kako Hrvatska “nema” vlastitu migrantsku politiku te da je ista, ako i postoji, nekonzistentna.

“Hrvatska prije svega nema svoju migrantski politiku, slijedi politiku koju zacrtava Brixselles. U tom pogledu, ta politika varira. Prvo je tvrda granica pa je meka granica. Nakon toga ih treba humanitarno primiti pa jako odbiti, odnosno raditi ‘pushback'”, rekao je.

Zaključio je da EU, jednako kao i Hrvatska, “lutaju” kada je u pitanju politika prema migrantima. Zbog toga se, kako kaže, događa da se policija ponekad optužuje za upotrebu sile, a ponekad zaziva zbog zaštite građana.

“U svemu tome, kako luta EU, tako luta i naša politika. Jednom kada se policija čvrsto postavi, budu optuženi za prekomjernu upotrebu sile, a kada je propusnost veća, onda se svi pitaju o sigurnosti unutar države”, kazao je.

Vojska na granici?

Upitan o mogućnosti slanja vojske na vanjske granice, Cvrtila je zaključio kako to “neće poboljšati” situaciju.

“Prije 7-8 godina kandidatkinja Grabar-Kitarović je išla s tom idejom, tada sam isto rekao kao i sada. Vojska neće nešto poboljšati situaciju na granici”, ustvrdio je.

“Da stavite vojnika do vojnika, ako nemate ovlasti kako ćete odbiti te ljude, oni će vam to probiti u nekakvom naguravanju kada dođe 500 ljudi. Vojska nije educirana ni obučena za takvo postupanje prema migrantima kao što je policija koja ima svakodnevne obuke”, objasnio je.

Pozvao je na stavljanje fizičkih prepreka koje je okarakterizirao “humanijima” od fizičkog “pushbacka”.

“Granice su unutar Europe ukinute, ali to ne znači da treba biti bez vanjskih granica. Po meni je puno humanije da su se uspostavile fizičke prepreke koje bi sprječavale prodor, nego da fizičkom silom iz dana u dan to primjenjujete kako bi ih odvratili. To ne mora biti žica, to mogu biti neke normalnije ograde. Žilet žica je nehumana”, zaključio je za HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.