Incident na granici s BiH? Hrvatski specijalci tvrde da su iz skupine migranata na njih ispaljeni hici

Autor:

15.09.2023., Slunj - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH Davor Bozinovic 
obisao je policijske sluzbenike koji rade na zastiti drzavne granice i suzbijanju nezakonitih migracija uz podrucje granicne crte s Bosnom i Hercegovinom.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL

U srijedu oko 15.40 sati policijski službenici koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području općine Rakovica u mjestu Koranski Lug, čuli su nekoliko pucnjeva s teritorija Bosne i Hercegovine, nakon što su grupu migranata spriječili u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice i ulaska na teritorij Republike Hrvatske, priopćeno je u četvrtak iz Policijske uprave karlovačke.

“Na lokaciji gdje su bili raspoređeni policijski službenici provedene su mjere i radnje prvog zahvata, uključujući i očevid kojim zasad nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi dinamiku i okolnosti događaja. Napominjemo da nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen“, navode te dodaju da su o svemu obavijestili i bosanskohercegovačku policiju koja, prema prvim informacijama, nema nikakvih saznanja o takvom događaju.

“Odmah nakon događaja uspostavljena je mješovita ophodnja na strani Bosne i Hercegovine kako bi patrolirala na tom području od 19:00 do 07:00 sati te u tom vremenu nisu evidentirani nezakoniti migranti na području Koranskog Luga”, priopćili su iz PU karlovačke te napomenuli kako to nije prvi put da hrvatski policijski službenici svjedoče pucnjevima na području BiH strane s obzirom na to da se radi o šumskom području u kojem se evidentiraju događaji i kaznena djela poput krivolova ili šumskih krađa.

“No, u posljednje vrijeme primjećuju i određenu nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice jer zbog nemogućnosti nezakonitog prelaska državne granice dolazi do sukoba među njima”, tvrde u policiji.

Samo u osam mjeseci ove godine Policijska uprava karlovačka kazneno je prijavila 284 krijumčara migrantima.

Neovisno o tome, a s naglaskom na zaštitu sigurnosti, života i mira svih, policijski službenici PU karlovačke nastavljaju kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili sve okolnosti događaja, potvrdili su u PU karlovačkoj.

Službeno nije poznato ni jesu li prema njima zapucali migranti, krijumčari ili netko treći.

Ministar unutarnjih poslova Božinović prošlog je tjedna rekao da se u Hrvatskoj ne bilježe nikakva povećanja kaznenih djela ni prekršaja vezana za migrantsku populaciju.

Istaknuo je i da sustav kontrole granice i migracije leži na koordiniranom ii fleksibilnom pristupu i djelovanju hrvatske policije, ali i na određenim novim rješenjima, poput izgradnje registracijskih centara u okolici Karlovca.

Božinović je tom prilikom u Karlovcu otkrio da Hrvatska razmatra kako rasteretiti policijske uprave, u kojima migranti predaju zahtjeve za međunarodnu zaštitu, izgradnjom registracijskih centara.

Poručio je i da su migracije globalni proces, kojega Hrvatska razumije, ali  i “da svaki taj proces mora imati svoja pravila”.

Božinović: ‘Imamo pojačan pritisak migranata, stanje je pod kontrolom’

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.