ČISTI ZA ČISTU PETICU Octom protiv tvrdokornih mrlja i neugodnih mirisa

Autor:

Uses of white vinegar in the house.,Image: 42110902, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: CHASSENET / BSIP / Profimedia

CHASSENET / BSIP / Profimedia

Ocat je jednako dobro, ako ne i bolje sredstvo za čišćenje od mnogih specijaliziranih sredstava koje ćete pronaći na policama dućana. Ekološki je prihvatljivo, sigurno za zdravlje, a i za novčanike.

Naime, ocat je osjetno jeftiniji od raznih proizvoda za higijenu kućanstva. Iako na tržištu postoje mnoge vrste octa (bijeli, jabučni, vinski, balzamični i drugi), samo dva se koriste u čišćenju – bijeli destilirani ocat i ocat za čišćenje koji je 20 posto jači od bijelog destiliranog.

Ocat za čišćenje sadrži šest do osam posto octene kiseline, a bijeli destilirani ocat pet do sedam. Oba se dobivaju fermentacijom alkohola destiliranih iz žitarica ili škroba kukuruza, krumpira, ječma ili riže.

 

Viša razina kiselosti čini ocat za čišćenje odličnim upravo za to za što je namijenjen jer je jači od alkoholnog, no ne može ga se koristiti u pripremanju hrane. No, da se vratimo alkoholnom octu koji imamo u kuhinjskom ormariću i koji će, osim u salati, poslužiti u kupaonici, kuhinji,  dnevnom boravku i u ormaru.

U nastavku vam donosimo nekoliko načina na koji možete koristiti alkoholni ocat u domaćinstvu, kako bi vaš dom zablistao bez korištenja agresivnih sredstava.

Čišćenje kamenca

Ocat najbolje čisti mrlje od vode, odnosno kamenac. Razrijedite ga u jednakom omjeru s vodom pa pošpricajte površine u kupaonici, glavu tuša i slavinu, ostavite desetak minuta da djeluje pa isperite i obrišite suhom krpom.
Imajte na umu da ne biste trebali koristiti ocat ili proizvode s octenom kiselinom na mekim kamenim materijalima, poput mramora i granita.

Ako vam je kamenac začepio rupice na glavi tuša i voda ne može protjecati kroz njih, u vrećicu za zamrzavanje ulijte ocat i vodu u jednakom omjeru pa u nju stavite glavu tuša, pričvrstite vrećicu gumicom i ostavite preko noći. Ocat će razgraditi kamenac i vaš će tuš biti kao nov.

Glačalo

Također, octom ćete očistiti i kamenac koji se nakupio na glačalu. Ulijte u spremnik glačala ( u koji inače ulijevate destiliranu vodu) rastvor vode i octa (jednaki omjer). Uključite glačalo, ostavite par minuta pa pritisnite gumb za paru te ga kratko držite kako bi “propuhao”rupice i očistio ih. Ponovite postupak nekoliko puta te glačalo, nakon što ste ga isključili i pustili da se ohladi, prebrišite krpom.

Uklanjanje mrlja i neugodnih mirisa s odjeće

Jednu žlicu octa [pomiješajte s žlicom deterdženta za rublje. Otopinom namažite mrlju, ostavite da odstoji jedan sat pa isperite. Ako mrlja ne ode iz prvog puta, ponovite postupak.

 

Ocat umjesto omekšivača

Omekšivači su čista kemija. Želite li svoju odjeću omekšati na, za zdravlje i okoliš siguran način, umjesto omekšivača koristite ocat. Ulijte ga u isti pretinac na perilici u koji ulijevate omekšivač. Želite li da vaše rublje miriše, dodajte par kapi eteričnog ulja po želji. Ne brinite, ako i ne dodate u pranje eterično ulje, odjeća neće mirisati na ocat jer će on ishlapjeti.

Perilica rublja

Ocat odlično čisti perilicu rublja i u kombinaciji sa sodom bikarbonom uklanja iz nje neugodne mirise. U pretinac za deterdžent ili izravno u bubanj ulijte dva dcl octa i pokrenite ciklus pranja vrućom toplom vodom. Potom u bubanj uspite šalicu sode bikarbone i učinite isto.

Pribor za jelo

Želite li svome priboru za jelo vratiti sjaj, uronite ga na sat vremena u rastvor octa i vode. Na litru vode, stavite nekoliko jušnih žlica octa. Potom ga isperite i ispolirajte.

Što ne smijemo čistiti octom?

Drvo i drvene podove, elektroničke uređaje i ekrane, posuđe od lijevanog željeza i kamene površine ne bismo smjeli čistiti octom jer bi ih mogao oštetiti, osobito onaj jači koji je namijenjen isključivo za čišćenje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.