Nikola Cutuk/PIXSELL

VIŠEMILIJUNSKI DUGOVI: Javni RTV servis u BiH bez pristupa eurovizijskoj razmjeni vijesti

Javi radio-televizijski servis Bosne i Hercegovine od srijede je isključen je iz eurovizijske mreže razmjene vijesti a ta mjera uslijedila je zbog višemilijunskih dugova prema Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), potvrđeno je tijekom dana iz uprave Radio-televizije BiH (BHRT).

“Na taj način stupile su na snagu sankcije trećeg stupnja zbog nemogućnosti BHRT-a da otplaćuje financijske obveze prema EBU”, navodi se u priopćenju.

Sankcije se istodobno odnose i na entitetske javne emitere, odnosno RTV Federacije BiH i Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS),  jer BHRT preuzima i plaća funkcioniranje eurovizijske razmjene vijesti za sva tri javna emitera.

“To znači da niti jedan od emitera: BHRT, FTV i RTRS od danas ne može preuzimati vijesti iz međunarodne razmjene putem EBU-a”, navode iz BHRT-a.

Sankcije EBU još su jedan dokaza urušavanja sustava javnog emitiranja BiH suočenog s velikim financijskim poteškoćama, nagomilanim dugovima i političkim pritiscima.

Iz BHRT-a ističu kako su ranije upozoravali da dospjele dugove ne mogu plaćati zbog nerješenog sustava financiranja odnosno stalnih poteškoća u prikupljanju RTV pristojbe. Taj problem zaoštren je jer je isteklo važenje zakona po kojemu se to činilo uz plaćanje telefonskih računa, a u parlamentu BiH nije bilo političke volje za donošenje novih rješenja.

HDZ BiH usvajanje novog zakona uvjetuje uvođenjem programa na hrvatskom jeziku, a političke stranke sa srpskim predznakom odbijaju bilo kakvo rješenje sve dok na RTRS izravni utjecaj ima entitetska vlast pod kontrolom Milorada Dodika.

Problematičnim su se pokazali i poslovni odnosi između tri javna emitera jer oni na entitskoj razini neredovito izmiruju račune za usluge koje im pruža BHRT.

Točan iznos sadašnjeg duga javnih emitera iz BiH nije poznat, no EBU je zaprijetio prijekidom suradnje još proteklog ljeta, kada su njihova potraživanja premašila iznos od šest i pol milijuna konvertibilnoih maraka (3,25 milijuna eura).

Komentiraj