VIŠE OD 140 POGINULIH Napad na sprovod u Jemenu izvela Saudijska Arabija

EPA/YAHYA ARHAB

Napad na sprovod u jemenskom glavnom gradu Sani u subotu izveo je zrakoplov Saudijske Arabije, javlja BBC. U zračnom je apadu poginulo najmanje 140 osoba, uglavnom civila, a više od 500 ljudi je ozlijeđeno. Bio je to jedan od najsmrtonosnijih napada u posljednje dvije godine.

Velika Britanija inzistirala je na tome da sudjeluje u istrazi napada, koja uključuje i drugi zračni napad koji je ciljao spasitelje. Velika Britanija inzostirala je na sudjelovanju u istrazi zbog ozbiljnosti napada i velikog broja žrtava. Saudijska Arabija odobrila je taj briotanski zahtjev.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom provodi istragu u kojoj sudjeluje skupina stručnjaka iz 14 zemalja. Među njima je veliki broj saudijskih saveznika iz zaljeva. Skupine za ljudska prava pozvale su na provođenje nezavisne istrage.

Saudijska Arabija ima veliki broj doušnika u Jemenu, a dužnosnici su znali da se na sprovodu, koji je napadnut, nalazio veliki broj visokih dužnosnika Houthi pobunjenika, protiv kojih se bori Saudijska Arabija, kao i brojni saveznici Houthija. Još uvijek nije jasno je li pilot djelovao sam ili je zapovjed dobio od nekog višeg dužnosnika.

Komentiraj