VIJENCI I KAKTUSI Predsjednik vlade Tihomir Orešković kasni na najavljenu konferenciju za novinare, možda ga je zadržala profesorica hrvatskog

Njega nema. U šest sati popodne u ponedjeljak još uvijek ništa. Što se zbiva, zašto ne izlazi? ZATO ŠTO MU HDZ NE DOPUŠTA DA DANAS IŠTA KAŽE. Najcrnji scenarij je da ga Karamarko davi, a Vaso drži za noge, dok na vratima visi traka kućne izrade na kojoj piše Zločin u tijeku

DNEVNIK 3

Utorak, HRT 1, 22.31

Urednik i voditelj Petar Vlahov, ohrabren na samo podrškom mudrog i odgovornog rukovodstva nego i vlastitom kulturom, dao si je u emisiju pozvati g. Zdravka Mamića, čuvenog donatora jedne naše političke stranke (HDZ) i prijatelja predsjednice jedne države (Hrvatske). Zbog svoje glumljene agresivnosti i stvarnog prostačkog ponašanja g. Mamić je osoba kojoj se ne daje prostora u javnosti, pogotovo ne na televiziji, nego je se skriva po rođendanskim kućnim zabavama i negdje u zadnje redove među uvaženu publiku stranačkih konvencija. U pristojnim zemljama on se može pojavljivati u medijima jedino u negativnom kontekstu, ali Petar Vlahov ne misli tako.

BETONSKI SPAVAČI (3): TAJANSTVENI OBJEKT U BOROVOJ ŠUMI

Srijeda, HRT 1, 17,32

Da je HRT ozbiljna televizija, emitirala bi seriju “Betonski spavači” u osam sati navečer – jer smo mi to tražili. Tko god da je gledao i današnji treći nastavak društveno izuzetno korisnih “Betonskih spavača” mogao je uživati u još jednoj epizodi čiji su producenti znali da su činjenice groznije od bilo kakvog politiziranja stvarnosti. Napušteno i opljačkano dječje odmaralište, prekrasan kružni objekt arh. Rikarda Marasovića, građeno je u komunizmu, ali strašnije od svega je njegovo sadašnje stanje. Zato bezrezervno preuzimamo producentsku bilješku u kojoj sve lijepo piše: “Istražujemo mogućnosti revitalizacije tajanstvene zgrade neobične ljepote u malom mjestu Krvavica pokraj Makarske. Zgradu koja nije ucrtana u urbanističke planove i katastre izgradila je bivša JNA za potrebe liječenja djece s plućnim bolestima. Na inicijativu arhitekata trajno je zaštićena kao kulturno dobro, što je izazvalo negodovanje lokalnih vlasti. Danas stoji zapuštena i opljačkana, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom još nije odlučio o sudbini ovako vrijedne građevine. Redatelj je Saša Ban, scenaristi: Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, producentice Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević, snimatelj Hrvoje Franjić, montažer Vanja Siruček, skladatelj Nenad Kovačić, produkcija HULAHOP za HTV (2016.)”.

RTL DIREKT

Srijeda, RTL TV, 22.15

Urednice emisije i reporterke Danka Derifaj i Mojmira Pastorčić i voditelj Zoran Šprajc prvaci su kasnovečernjih vijesti kojima nitko ne može konkurirati. Njihov efektan i uvjerljiv “RTL direkt”, emitiran od ponedjeljka do četvrtka, postao je jedina čvrsta točka u dnevnom rasporedu sve veće mase gledatelja koji preko volje i neredovito prate kojekakve dnevnike i vijesti.

LABIRINT

Nedjelja, HRT 1, 15.09

Emisija je i opet počela nepotrebnim i nesuvislim tjednim pregledom sjednica i izjava domaćih političara. Ničeg originalnog ni novog nema u tom činovničkom nabrajanju ničega. Objavljivati takvo što može se samo na državnoj TV koja živi od pretplata umjesto od vlastite profesionalnosti i uvjerljivosti.

SAMO KULTURNO, MOLIM

Nedjelja, HRT 1, 23.06

U studiju su sjedili i snimali se novinari Dražen Ilinčić i Branka Kamenski, i troje gostiju: docentica na Odsjeku za filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu dr. Marija Selak, profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti dr. Slobodan Prosperov Novak i u epizodnoj ulozi, toleriran od svih g. Dražen Katunarić, potpisan kao “pisac i nakladnik”. Govorilo se o prijedlogu reforme našeg obrazovnog sustava koja bi, istakao je prof. Novak, trebala početi na zagrebačkom Sveučilištu, a ne kao što se sad predlaže, u osnovnim i srednjim školama. U dosad nepoznatoj visokoj razini rasprave izbila je na vidjelo i činjenica da onih par desetaka tisuća prosvjednika na Jelačićevu trgu protiv ministra Šustara pojma nemaju o čemu govore ni što rade. Oni koji su pročitali sve nesuvislosti u prijedlogu reforme koju je ministar zaustavio znaju istinu. Šustar je u pravu. Ono što su govorili gđa Selak i g. Novak bilo je toliko kvalitetno da HRT-ova tehnička podrška nije izdržala – usred emisije krepao je magnetoskop, ako takvo što još postoji. Najprije se počela rušiti slika, a onda je dvaput emitiran jedan te isti dio emisije, onaj u kojem govore dr. Selak i dr. Novak. Nikakvo čudo, jer sve je bilo radikalno drukčije od naklapanja koje HRT dnevno objavljuje od jutra do mraka. Zasluge za ovaj dosad i ubuduće najkvalitetniji okrugli stol o reformi pripadaju novinarima-urednicima Draženu Ilinčiću i Branki Kamenski.

STUDIO 4

Ponedjeljak, HRT 4, 12.00

Najavljeno je da će predsjednik vlade Tihomir Orešković oko podneva održati konferenciju za novinare, ali to se ne događa. Njega nema. U šest sati popodne još uvijek ništa. Možda ga je zadržala profesorica hrvatskog. Što se zbiva, zašto ne izlazi? Zato što mu HDZ ne dopušta da danas išta kaže. Najcrnji scenarij je da ga Karamarko davi, a Vaso drži za noge, dok na kvaki od vrata visi traka kućne izrade na kojoj piše “Zločin u tijeku”.

Komentiraj