VIJENCI I KAKTUSI A zlatnu medalju za TV komentiranje Olimpijade dobiva Zrinka Grancarić

Nikada do sada NISMO ČULI NI VIDJELI TOLIKU POVEZANOST SA SLIKOM NA EKRANU, toliku stručnost, toliko nenametljiv govor osobe koja je potpuno ušla u svijet sportaša i sporta. Postoji i bonus: shvatili smo ponešto i o jedrenju

JEDRENJE: KLASA 470

Četvrtak, 18.42

Za HTV je komentirala fantastična i nevjerojatno kvalitetna Zrinka Grancarić. Da postoji zlatna medalja za komentiranje, ona bi je jedina zavrijedila. Nikada do sada nismo čuli ni vidjeli toliku povezanost sa slikom na ekranu, toliku stručnost, toliko nenametljiv govor osobe koja je potpuno ušla u svijet sportaša i sporta. Postoji i bonus: shvatili smo ponešto i o jedrenju. Budući da Zrinka Grancarić razumije samu sebe dok govori, i mi smo je mogli razumjeti. Njene kolege s HRT-a valjda ne razumije ni najbliža rodbina.

TV KALENDAR

Subota, 17.25, HRT 1

Na današnji dan, 1964. godine, rođen je Dino Dvornik – kaže nam “TV kalendar”. Da ga nisu malo prerano stavili u ovu emisiju punu velikih i davnih povijesnh događaja i osoba? Nisu. Iako je prošlo osam godina od njegove smrti, Dino Dvornik je još uvijek toliko živ u svima nama, da nam ga je nekako čudno vidjeti u “TV kalendaru”, emisiji koja ističe i oplakuje prošlost. Na jesen će “TV kalendar” ukratko objaviti da je Dino Dvornik umro 7. rujna 2008., u dobi od 44 godine. Nije. Živ je.

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 19.00

Istarska Trka na prstenac (kopljem u prsten s pet polja) starija je od Sinjske alke, ali nisu zbog kulturnih razloga u Barban ove godine prispjeli baš svi političari, zapravo oba, obadva, plus sateliti. Demokracije, tj. višestranačja, nije bilo od 1945. godine do 1990. pa se odonda do danas, u prekratkom razdoblju od svega četvrt stoljeća, nije rodio urednički um koji bi se sjetio da od g. Tihomira Oreškovića ne treba uzimati predizbornu izjavu, jer je on kao predsjednik vlade koja je pala u Saboru i kao osoba koja se ne natječe u izborima – totalno nevažan, osim za asistente na Katedri za fonetiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji bi mogli mjeriti koliko je uznapredovao u učenju hrvatskog.

Nije uopće. Ni pedlja. Još uvijek kaže riforme umjesto reforme, a mogao je, ali nije, i čemu uopće, potruditi se i naučiti bar tu jednu riječ za koju se kune da mu je najvažnija u hrvatskoj politici danas. Da jest, on ne bi i danas, u dnevnicima HRT-a, Nove TV i RTL-a, govorio svoj hrvatski kao čovjek koji žarko želi progovoriti engleski.

DNEVNIK

Nedjelja, Nova TV, 19.15

Reporterka Barbara Golja izvijestila je s kuhanja rekordno velikog čobanca u Vukovaru. Kuhari su ga skuhali. Gladna publika badava je pojela tonu i pol mesa, čak se nosilo i doma. Čobanac se natječe za najveći na svijetu, a publika se davila u svojim punim tanjurima i gunđala. Pojavio se hrvatski kritički duh – najavila je gđa Barbara Golja seriju izjava potrošača, pa čujmo. Jedan će da čobanac “i nije baš nešto”, drugi da “nije dovoljno gust”. Vrhunac zdrave reporterske destrukcije bila je kratka izjava nezadovoljne gospođe koja je pušući preko pune žlice dala ocjenu “jako je vruć”. Barbara Golja složila je reportažu u kojoj ima duha i nepatvorenog humora utemeljenog na autoričinoj percepciji stvarnosti, a nikako ne na komentiranju komentiranog komentara. U njenom poticajnom remek-djelcu mogli su uživati svi kojima se svake godine duboko u dušu usiječe ono svečano prvomajsko i božićno otimanje za grahove i srdelice.

CROPACABANA

Nedjelja, HRT2, 22.34

Gost poznate i popularne voditeljice i urednice Lane Baneli je Nikša Kaleb, jedan od onih rukometaša iz zlatne momčadi koja je ne baš tako davno, prije dvanaest godina, igrala na Olimpijadi i sve pobijedila. Zlatni Kaleb rekao je nešto isto toliko vrijedno: hrvatski natjecatelji, pa i osvajači i osvajačice zlatnih (5), srebrnih (3) i brončanih medalja (2) su, citiramo: “Oni su jadni, to su jadni ljudi.” Budući da svi sami plaćaju troškove, zadužuju se i prodaju svoju imovinu, g. Nikša Kaleb poželio je da Sara Kolak može kupiti svoje koplje, da hrvač Božo Starčević ima za vitamine i proteine, da boksač Hrgović trenira u boljoj dvorani, da jedriličari i veslači imaju za nove čamce itd. itd.

TELETEKST

Ponedjeljak, HRT, 10.00

HRT-ov teletekst (str. 502) prodaje prošlotjednu foru svojih sportskih reportera, pa čitajmo: “najuspješnije Olimpijske igre za Hrvatsku u povijesti privedene su kraju”, “najveći uspjeh u povijesti”. Uvijek u trendu političara kojima danas jako odgovara da hrvatska povijest počinje 1990., HRT danas slavi opet neku svoju povijest. Najglasniji u tome bio je reporter Drago Ćosić kad je dvojac braće Sinković prošao kroz cilj. Oglasio se onim svojim glasom rezerviranim samo za najveće rezultate: “Prvo hrvatsko veslačko zlato!!!!” Ispravio ga je Igor Boraska koji, kao i sva veslačka populacija, zna da je prvo hrvatsko veslačko zlato osvojio četverac bez kormilara, na Olimpijadi u Helsinkiju 1952. godine. Sveta su imena Šegvić-Trojanović-Valenta-Bonačić, a taj veslački folklor potpuno je stran, a kome bi drugom nego sportskom TV novinaru.

Komentiraj