FaH

VIJEĆE ZA LJUDSKA PRAVA: Između 300 i 400 tisuća robova u Eritreji

Oko “300 do 400 tisuća” osoba u Eritreji “robovi su” zbog neograničenog vojnog roka, kazao je u srijedu u Ženevi Mike Smith, predsjednik Istražnog povjerenstva o Eritreji Vijeća za ljudska prava UN-a.

Povjerenstvo čije je drugo izvješće objavljeno u srijedu osuđuje neograničeno trajanje vojnog roka ili narodne službe. “Eritrejski dužnosnici tako iskazuju pravo vlasništva nad eritrejskim građanima”, piše u izvješću koje dodaje da “postoje dobri razlozi da se povjeruje kako su eritrejski dužnosnici činili zločin ropstva što je zločin protiv čovječnosti, sustavno i uporno od 2002.”

“Jako malo Eritrejaca oslobođeno je svojih obveza oko vojnog roka”, rekao je Smith na konferenciji za tisak. Obveza neograničenog služenja vojnog roka jedan je od motiva zbog kojeg Eritrejci u tisućama napuštaju tu malu zemlji na afričkom rogu sa 6,5 milijuna stanovnika.

Po Istražnom povjerenstvu vojna obveza treba se vratiti na godinu i pol dana maksimalno kao što je bilo predviđeno.

Po izvješću, “zločini protiv čovječnosti činjeni su općenito i sustavno u Eritreji u zatočeničkim centrima, kampovima za vojnu obuku i drugim mjestima u zemlji tijekom zadnjih 25 godina”.

Pred tim stanjem, predsjednik Istražnog povjerenstva zatražio je od Vijeća sigurnosti da poduzme “ciljane mjere” protiv osoba odgovornih za te zločine.

Upitan o njihovim imenima, Smith je odbio odgovoriti.

Godine 2015. više od 47.000 Eritrejaca zatražilo je azil u Europi a Istražno povjerenstvo zahtijeva od zemalja da im odobre status izbjeglica.

Komentiraj