VIDEO: Neobična životinja iz morskih dubina

Ronioci naftne tvrtke snimili su na 1 220 metara dubine vrlo neobično stvorenje. Prvo se pretpostavljalo kako je riječ o nekom nepoznatom mekušcu no riječ je o vrsti Bathyphysa četinjaka iz roda siphonophorae, piše livescience.com.

Primjerak je snimljen pored obala afričke države Angole. Da je riječ baš o toj životinji zaključili su znanstvenici iz Nacionalnog oceanografskog centra u gradu Southamptonu u Engleskoj.

Životinje iz porodice siphonophorae slične su tijelesne građe kao meduze i koralji. One su “kolonijalne životinje”. Sastoje se od mnogo povezanih trepetiljki ili ticala, tzv. zooida. Ticala se razvijaju iz oplođenih jajašca, svak ticalo je organizam za sebe. Neka ticala su specijalizirani za lov i probavljanje hrane, druga za oplodnju…

Kreću se pomoću organa koji funkcionira kao mlaznica, za određivanje smjera koriste dvije male peraje. Ova vrsta se sastoji se od dva dijela tijela na izduženom trupu. Za prvi dio je karakterističan balončić sa zrakom na vrhu, dok drugi dio tijela čine ticala. Ova rijetka životinja može mijenjati oblik tijela…

Na video snimci možemo vidjeti potpuno formiranu životinju, Bathyphysa četinjak spada u posebnu podvrstu siphonophora Cystonectae.

Komentiraj