VERN'

VELEUČILIŠTE VERN’ Konferencija OBRAD počinje u četvrtak 2. lipnja

Veleučilištu VERN’ predstavlja izraelske goste prve Konferencije OBRAD (obrazovanje i rad) koja će se održati 2. i 3. lipnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Programski format konferencije nedavno su predstavili Nj. E. Zina Kalay Kleitman, veleposlanica države Izrael u Republici Hrvatskoj i Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta VERN’ te Iva Biondić, direktorica razvoja Grupe VERN’ i direktorica programa Konferencije OBRAD.

U okviru Konferencije OBRAD će se održati više predavanja, prezentacija dobrih praksi, panela, okruglih stolova i radionica, a sve na temu mogućih aspekata suradnje između obrazovnog sustava i gospodarstva.

Jedan od organizatora je i Sveučilište u Zagrebu te Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uz zemlju partnera Izrael.

“Na konferenciji će sudjelovati brojni stručnjaci iz sektora obrazovanja, IT-a i startupa te ostalih područja u kojima je Izrael vodeća zemlja na svijetu, a među njima će nastupiti i dobitnica Nobelove nagrade za kemiju. Suradnja obrazovnog i gospodarskog sektora u Izraelu uvjetovana je kulturom stvaranja, ali i sigurnosnim okolnostima u našoj zemlji, što potiče stanovništvo na ostanak u zemlji i razvoj društva. Od osnutka države, 1948. godine, naše se gospodarstvo multipliciralo te se doslovno uvećalo za 100 puta do danas, a razvoj se nastavlja i dalje. Spomenula bih da je Izrael dva i po puta manji od Hrvatske, ali nam je populacija dvostruko veća, 8.5 milijuna stanovnika. Iz naših ćete iskustava vidjeti kako se suradnja obrazovanja i gospodarstva može poticati na drugačiji način”, istaknula je veleposlanica Kalay Kleitman.

“Želja nam je kreirati kontinuiranu komunikacijsku platformu na kojoj će se susretati tržište rada i obrazovanje, gdje će se ustanovljavati njihove međusobne potrebe. Na toj platformi, a pogotovo na prvoj konferenciji planiramo obrađivati tri ključne teme: do koje mjere tržište rada treba biti u fokusu visokih učilišta, zašto bi gospodarstvo investiralo u visoko obrazovanje te kako uskladiti obrazovanje s potrebama tržišta rada”, pojasnio Branko Štefanović.

“Izraelski gosti koji će nastupiti na konferenciji praktički utjelovljuju poveznicu između obrazovanja i tržišta rada. To je Dafna Schwartz, voditeljica MBA programa poduzetništva i inovacija na Sveučilištu Beg Gurion, Eival Gilady, predsjednik odbora Western Galilee Collegea, predsjednik Northern Goals Association i Izraelsko-palestinske gospodarske komore te nekadašnji šef divizije za strateško planiranje izraelskih obrambenih snaga i koordinacije i strategije premijera Ariela Sharona, Moran Nir, izvršna direktorica Zell Entrepreneurship programa na instituciji Interdisciplinary Center (IDC) Herzliya, najuspješnijeg startup programa u Izraelu, profesorica Meital Reches s Instituta za kemiju na Hebrew University of Jerusalem te prof. dr. sc. Ada Yonath s Weizmann instituta, dobitnica Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine te dobitnica L’Oreal UNESCO nagrade za žene u znanosti 2008. godine”, naglasila je Iva Biondić, direktorica programa konferencije.

Dobrom suradnjom, između ostalog i s obrazovnim sektorom, Izraelsko gospodarstvo naraslo za 100 puta u 68 godina postojanja. Možemo li dio mehanizama aplicirati na Hrvatsku?

Konferenciju OBRAD svečano će otvoriti:

· Nj. E. Zina Kalay Kleitman, Veleposlanica države Izrael u Republici
Hrvatskoj

· Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta VERN’

· prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu

· Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Na konferenciji će nastupiti renomirani gosti iz Izraela:

· prof. dr. sc. Ada Yonath, Weizmann institut, dobitnica Nobelove nagrade za
kemiju

· Moran Nir, izvršna direktorica, Zell Entrepreneurship Program,
Interdisciplinary Center (IDC) Herzliya

· Eival Gilady, brigadir general (u rezervi), Western Galilee College,
Northern Goals Association, Israeli-Palestinian Chamber of Commerce i tvrtka
Vanadis, predsjednik

· Dafna Schwartz, voditeljica MBA programa poduzetništvo i inovacije, Ben
Gurion University of the Negev (BGU); predsjednica Uprave, Bengis Center for
Entrepreneurship and Innovation

· Meital Reches, profesorica , Institut za kemiju, The Hebrew University of
Jerusalem.

Posjetitelje očekuju korisna predavanja, prezentacije dobre prakse, paneli, okrugli stolovi, radionice i intervjui na temu mogućih aspekata suradnje između obrazovnog sustava i gospodarstva.

Odgovor potražite na Konferenciji OBRAD.

Istaknimo kako Veleučilište VERN’ objavljuje upise za akademsku godinu 2016/17, prijemni ispit će se održati u subotu 4. lipnja u 11 sati.

Komentiraj