Varaždinski župan proglasio prirodnu nepogodu, šteta je gotovo pola milijuna eura

Autor:

12.02.2024., Zagreb - Andjelko Stricak dao je izjavu medijima uoci pocetka sastanka sireg Predsjednistva HDZ-a u sredistu Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba u Gundulicevoj ulici. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Varaždinski župan Anđelko Stričak proglasio je u ponedjeljak prirodnu nepogodu za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća, nakon što je od 21. do 24. travnja mraz nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima koje prema procjenama iznose 460.000 eura.

Kako su priopćili iz Varaždinske županije, odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 posto, a prva procjena ukupne štete zbog mraza na području ovih dviju jedinica lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni poljoprivrednici štetu trebaju u roku od osam dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima, ističe se u objavi Varaždinske županije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.