HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

UŽIVO: Plenković nije našao nasljednika posrnule ministrice

Nakon što je prošlog tjedna portal Index.hr objavio mail korespondenciju ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na lex Agrokoru, održan je sastanak vladajuće koalicije. Još jedan sastanak na rasporedu je i u utorak.

UŽIVO:

23:12 Saborska zastupnika SDP-a Sabina Glasovac kazala je da je Plenković smjenom potpredsjednice i ministrice gospodarstva Martine Dalić “žrtvovao kraljicu” da bi spasio sebe, javlja N1.

“Potpuno je jasno da je odgovornost na premijeru Plenkoviću, bez obzira što je on na neki način žrtvovao pijuna, ili ako hoćete kraljicu, da bi spasio sebe, osnosno kralja. Nije baš točno ono što je tvrdio cijelo vrijeme da nije znao što se događa. Sve što se događalo, događalo se pod njime na čelu Vlade”, kazala je Glasovac za RTL te dodala kako je nebitno tko će naslijediti Martinu Dalić na mjestu ministrice gospodarstva.

“Ovakve stvari bacaju sjenu na vjerodostojnost Vlade”, kazala je Glasovac i dodala kako smatra da postoje još neke stvari koje bi mogle izaći u javnost, a vezane su uz aferu mailova ministrice Dalić. Potvrdila je da će SDP sutra imati redovitu sjednicu kluba zastupnika u Saboru na kojima će “dogovoriti sve daljnje radnje i akcije”.

“Sigurno je da ćemo tražiti odgovornost premijera Plenkovića”, kazala je Glasovac te dodala da Vlada nema razloga za brigu dok imaju većinu u Saboru. “Ne slažem se da je smjenom Martine Dalić proces dekontaminiran”, rekla je Glasovac te dodala da je Vlada izgubila na vjerodostojnosti.

“Ostavkom Martine Dalić, bilo da je to njen svojevoljan čin ili je bila isprovocirana i tražena od premijera, zapravo su priznali da ono što su radili nije u redu i da nose dio krivice za to”, kazala je Glasovac.

Najavila je da će SDP-ovci sutra na Klubu raspravljati o traženju osnivanja istražnog povjerenstva, a vjerojatno će, po njezinim riječima, tražiti i 30 potpisa zastupnika za opoziv premijera.

21:13 Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je da se nada kako je ostavkom Martine Dalić završena afera koja je posljednih dana potresala Vladu.

“Ja se nadam da znači kraj”, rekao je Vrdoljak u intervju Novoj TV te dodao kako je “zapravo prioritet nagodba koja zadržava desetke tisuća radnih mjesta u sustavima koji su ovisni o Agrokoru”.

“Mi smo nekoliko puta ispred HNS-a ponovili da je prvi prioritet u cijelom ovom procesu i provedbi tog zakona zapravo pozitivna nagodba koja daje održivost sustavu Agrokora i svih njegovih dobavljača. Ukoliko se djelomično kontaminirao proces s mailovima, to treba što prije odstraniti”, rekao je Vrdoljak.

Vrdoljak je ranije izjavio da poštuje “odluku potpredsjednice Vlade Martine Dalić da podnese ostavku i premijera da prihvati ostavku”.

20:09  Iz Vlade je izašao je i ministar Ćorić. Na pitanje je li novi ministar, rekao je: “ne”, te ponovio da će sve reći premijer Plenković., javlja N1.

19:59 Sastanak HDZ-ovaca u Vladi završen. Iz Banskih dvora izašli su Gordan Jandroković, Željko Reiner, Branko Bačić i Oleg Butković. Nitko od njih nije želio odgovoriti na pitanja tko će biti novi ministar gospodarstva i o čemu je bilo riječi na sastanku.

19:47 Sastanak HDZ-ovaca u Vladi još traje. Iz Vlade su izašli ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji nije imao komentara, i ministar državne imovine Goran Marić, koji je na pitanje je li on novi ministar gospodarstva rekao odlučno “ne”. Oko 19 sati u zgradu Vlade je ponovno ušao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić koji nije otkrio je li već poznato ime novog ministra gospodarstva, a na pitanje treba li premijer snositi odgovornost je rekao: “apsolutno ne”.

18:58 Premijer Plenković cijelog dana u zgradi vlade na Markovom trgu zaprima stranačke ministre kao i koalicijske partnere. Nagađa se da traži nasljednika detronizirane ministrice Martine Dalić a nije isključena niti mogućnost raspuštanja Sabora i raspisivanja novih izbora. Kao što je poznato, lakše mu idu pregovori s Vrdoljakom, Pupovcem, Radinom, Sauchom, Lackovićem, Glavašem, Bandićem, Čačićem i sličnima nego s dijelom vlastita HDZ-a koji su mu otvoreno pokazali palac dolje pri nedavnom izglasavanju Istanbulske konvencije.

18:17 Zastupnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Sabora Furio Radin osvrnuo se na ostavku ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Radin je naglasio kako je bitno da se nagodba u Agrokoru privede kraju i da se sačuvaju radna mjesta i Agrokor.

“Politička stvar je okončana ostavkama, za druge stvari postoje druga tijela”, rekao je Radin.

Na pitanje kako komentira da je u prepisci sudjelovala i savjetnica Andreja Plenkovića, odgovorio je : “Vijest dana je ostavka Martine Dalić. A i dalje podržavamo premijera Plenkovića.”

Prema onom što je objavio na Twitteru, SDP-ovu Bojanu Glavaševiću ostavka Dalić nije dovoljna: “Po zadnjoj informaciji, parlamentarnu većinu čini 78 ljudi. Ima li među njima troje (3) časnih koji su spremni srušiti ovu nečasnu Vladu?”, napisao je Glavašević.

U drugoj objavi ustvrdio je da je Plenković ovime “izgubio sjaj modernog europskog konzervativca i kredit koji je temeljem toga imao kod građana”.

“Od sada na dalje imat će samo ono što da Borg i sreća junačka”, napisao je Glavašević.

 

17:32 Predsjednik Mosta Božo Petrov na izvanrednoj konferenciji za medije komentirao je ostavku Martine Dalić.

“Ostavka govori sama po sebi, podsjećanje na okolnosti u kojima je zakon nastajaoto ne može spriječiti. Mi nemamo ništa za dodati, osim da Most nema ništa s namještanjem poslova savjetnika. Odbacujemo optužbe Plenkovića i ne slažemo se da je riječ o “malim sjenama” već mračnom načinu kako funkcionira ova država.

16.51 Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić izjavio kako je Martina Dalić kao potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva bila predana provođenju reformi te se nada da će osoba koja će je zamijeniti nastaviti istim smjerom i jednako snažno se zalagati za reforme, kao i da odlazak Dalić neće zaustaviti proces postizanja nagodbe u Agrokoru.

“Martina Dalić kao ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade bila je predana provođenju reformi i ulagala je napore kako bi se poboljšala poslovna i ulagačka klima te omogućilo lakše poslovanje u Hrvatskoj. Bila je otvorena za dijalog i pokazivala razumijevanje za probleme i prepreke koji stoje na putu snažnijeg gospodarskog rasta”, izjavio je Majetić u povodu ostavke Dalić.

Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a, komentirala je ostavku potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

“Obzirom da su oboje bili najavljeni na pressici, očekivala sam da će i oboje dati ostavke”, napisla je Mrak Taritaš na Twitteru.

16:43 Živi zid podnio je u ponedjeljak kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića, sad već bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, bivšeg povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka i ministra financija Zdravka Marića zbog “afere Hotmail”.

„U cijelom procesu Martina Dalić više nije toliko važna, već je važna odgovornost samog premijera jer je njegova izvršna vlast, njegova je izvršna i zapovjedna odgovornost i u cijelom procesu on je morao znati, a iz mailova je vidljivo da je znao”, rekao je novinarima u Saboru glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić.

Kaznenu prijavu protiv četvorke, uključujući i premijera, Živi zid je podnio u ponedjeljak ujutro zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, zlouporabe povlaštenih informacija, trgovanja utjecajem i neprijavljivanja pripremanja kaznenog djela.

Lukanić smatra da bi premijer, kad bi imao časti, sam podnio ostavku, a Vlada prema njegovom mišljenju više nema legitimitet s obzirom da je i premijer u tom procesu kontaminiran.

„S obzirom na razinu odgovornosti premijera, kad bi imao časti on bi sam podnio ostavku, mi vidimo da to neće ići u tom smjeru; ili ćemo očekivati da bar tri ruke iz vladajuće većine njemu otkažu poslušnost s obzirom na sve što znanju i da ih njihova savjest na to nagna ili da s druge strane DORH učini ono u čemu smo ih jutros podsjetili da su dužni, odnosno da ispitaju njegovu odgovornost koja od danas više nije samo politička nego je i kaznenopravna”, zaključio je Lukanić.

Za ostavku Martine Dalić, Lukanić je rekao da je očekivana nakon što su otkriveni mailovi. “Ona je činom ostavke potvrdila da je cijeli proces oko pisanja lex Agrokora i dovođenja do pred nagodbu nezakonit i nelegitiman te da je kontaminiran neprimjerenim postupcima i komunikacijama za demokratsku državu”, poručio je Lukanić.

15:54 Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u ponedjeljak je, nakon neopozive ostavke potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere “Hotmail”, ocijenio kako je čitav proces u vezi Agrokora “što se tiče političkog aspekta, sigurno dekontaminiran”.

‘Ostavkom Dalić proces je politički dekontaminiran’

15:37 “Afera Fimi media je za ovo dječja igra. Predsjednik Vlade u ovom igrokazu traži olakotnu okolnost u kratkim rokovima”, rekao je Bernardić.

“Odlaskom Martine Dalić priča tek počinje”

15:25 Čelnik HSS-a Krešo Beljak poručio je u ponedjeljak kako hrvatske građane, nakon afere s mailovima u kojima je sudjelovala potpredsjednica vlade Martina Dalić, ne može zadovoljiti ništa osim kolektivne ostavke vlade i raspisivanja novih parlametarnih izbora.

‘Kolektvina ostavka i raspisivanje novih izbora’

15:21 Neposredno prije nego što je u Zagrebu potpredsjednica vlade Martina Dalić podnijela ostavku, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u Mostaru kako će o tome razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem čim se vrati u Hrvatsku.

Predsjednica najavila razgovor s premijerom

15:03 “Ako je nešto sigurno, to je da je sa svojim postupcima oko tih famoznih mailova od kojih neki imaju arogantni karakter, stvorila negativnu percepciju”, rekao je Radin novinarima.

RADIN “I dalje podržavamo premijera Plenkovića”

14:59 “Ostavka govori sama po sebi, podsjećanje na okolnosti u kojima je zakon nastajao nisu bitne. Mi nemamo ništa za dodati, osim da Most nema ništa s namještanjem poslova savjetnika. Odbacujemo optužbe Plenkovića i ne slažemo se da je riječ o “malim sjenama” već mračnom načinu kako funkcionira ova država”, rekao je na konferenciji za novinare Božo Petrov.

“Izjava Martine Dalić je sramotna”

14:47 “Po zadnjoj informaciji, parlamentarnu većinu čini 78 ljudi. Ima li među njima troje (3) časnih koji su spremni srušiti ovu nečasnu Vladu?”, napisao je SDP-ov Bojan Glavašević.

14:45 Anka Mrak Taritaš komentirala je na Twitteru ostavku Martine Dalić. “Obzirom da su oboje bili najavljeni na pressici, očekivala sam da će i oboje dati ostavke”, napisala je.

14:20 “Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora Martina Dalić i ja odlučili smo da ona danas podnese ostavku na svoju dužnosti koju sam ja prihvatio”, rekao je Andrej Plenković.

OSTAVKA MARTINE DALIĆ “Osobno nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito”

13:50 Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić danas je podnio kaznene prijave protiv četiri osobe ključene u nezakonito djelovanje oko krize u Agrokoru. Radi se o premijeru Andreju Plenkoviću, ministrici gospodarstva i potpredsjednici Vlade Martini Dalić, bivšeg Vladinog povjerenika u Agrokoru Anti Ramljaku i ministru financija Zdravku Mariću, objavio je na svojim stranicama Živi zid.

13:25 Iz Vlade je u ponedjeljak stigao poziv novinarima na konferenciju za medije koju će u 14 sati u Banskim dvorima održati predsjednik Vlade Andrej Plenković i Martina Dalić.

12:38 Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je u ponedjeljak da će koalicijski partneri HDZ-a alibi za daljnje sudjelovanje u Vladi tražiti u potpredsjednici Vlade ministrici Martini Dalić, te očekuje da će premijer Andrej Plenković biti u situaciji da između ‘opstojnosti Vlade i opstojnosti Dalić’ izabere – opstojnost Vlade

‘Premijer će između Vlade RH i Dalić izabrati – opstojnost Vlade’

12:24 “Očekujem konstruktivan razgovor i, ponavljam, sve treba temeljito istražiti i rasvijetliti”, rekao je Kovač o sutrašnjem sastanku s koalicijskim partnerima.

“Sve treba temeljito istražiti i rasvijetliti”

12:07 “Sada je bjelodano jasno cijeloj javnosti – vrijeme je da Andrej Plenković da ostavku i da se DORH pozabavi s cijelom situacijom. Ovo što se dogodilo, što se događa je neviđena pljačka pod krinkom zakona koji su doneseni u Saboru”, rekao je Beljak.

“Plenković je uspio nadmašiti i Sanadera i Karamarka”

11:16 Nikola Grmoja iz Mosta komentirao je za N1 objavu novih mailova. Grmoja kaže da mailovi potvrđuju da su institucije priključene tek naknadno, kad je zakon napravljen. “Pravi sukob interesa nastupio je kada su ljudi koji su sudjelovali u cijeloj toj priči angažirani kao savjetnici u Agrokoru. To se događa nakon izlaska Mosta iz Vlade. Vjerojatno smo zato i morali otići”, rekao je Grmoja.

“Plenkoviću je vrijeme isteklo još jučer”

11:00 Kako javlja HRT, u tijeku je sastanak Martine Dalić i Andreja Plenkovića

10:40 “Prvo tu treba biti potvrda da je bilo nečeg nedopustivog pa tek onda davati ocjene”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

10:30 “Ako su postojale nekakve nečasne radnje, treba ih raščistiti i povući odgovorne poteze”, rekao je u ponedjeljak za N1 predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek. Dodao je kako on osobno ne vidi odgovornost premijera Andreja Plenkovića.

10:00 “Nema dvojbe da je premijer Plenković sve znao otpočeka, to samo potvrđuje zašto i dalje očajnički brani Martinu Dalić. Pitanje je trenutka kad će ona otići u Vlade”, rekao je Maras dodajući da Plenković brani Dalić, jer brani samoga sebe.

‘Plenković brani Dalić jer brani samoga sebe’

09:45 Bivša premijerka Jadranka Kosor na Twitteru je u dvije riječi prokomentirala najnovije mailove koje je jutros objavio Index. “Game kofer”, napisala je Kosor.

09:43 “Ajmo na izbore. Ne može HDZ bez kriminala. Plenković je znao za mailove, što znaci da je lagao građanima kad je rekao da ne zna”, napisao je saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević na Twitteru.

09:41 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na svom je Twitter profilu komentirao nove mailove koje je objavio portal Index. Beljak je poručio kako je vrijeme za ostavke, nove izbore i DORH.

“Evo novog materijala za peglanje režimskim PR-ovima. Mada, ovo se stvarno više ne može peglati.. Vrijeme je za ostavke i nove izbore. I za DORH”, napisao je Beljak na Twitteru.

09:39 Profesor s Pravnog fakulteta Josip Kregar u ponedjeljak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao ‘aferu Hotmail’.

“Ovaj slučaj prilično jasno pokazuje funkcioniranje političkog sistema u Hrvatskoj, načina na koji se donose odluke, načina na koji se biraju ljudi i načina na koji se odgovara na eventualne podrške”, kazao je.

‘Mailovi su vrlo eksplozivan detalj u cijeloj priči’

09:10 Portal Index.hr u ponedjeljak je objavio nove e-mailove, iz kojih je vidljivo kako ih je ured premijera Andreja Plenkovića dobio na dan kada je Vlada hitno izglasala lex Agrokor.

I Plenkovićev ured primio mailove

08:59 Bivša predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković u ponedjeljak je za 24sata napisala kako u konketnom slučaju ‘zbog vruće pošte’ politički nije odgovorna samo Martina Dalić.

‘Zbog ‘vruće pošte’ nije politički odgovorna samo Dalić’

8:30 Kako javlja N1, Martina Dalić stigla je u zgradu Vlade, nije željela odgovarati na novinarska pitanja. U Vladu je stigao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Komentiraj