HINA/ Daniel KASAP

OSTAVKA MARTINE DALIĆ “Osobno nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i Martina Dalić stali su, kako je i najavljeno iz Ureda premijera, u 14 sati pred novinare.

Premijer je kazao da je zajedno s Martinom Dalić odlučeno da ona danas podnese ostavku.

Zagreb, 14.5.2018.- Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Daliæ podnijela je u ponedjeljak ostavku zbog afere “Hotmail”, objavili su premijer Andrej Plenkoviæ i Martina Daliæ na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. Na slici Andrej Plenkoviæ.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIÆ/ ua

“Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora Martina Dalić i ja odlučili smo da ona danas podnese ostavku na svoju dužnosti koju sam ja prihvatio”, rekao je Andrej Plenković.

Plenković je dodao da niti jednim svojim potezom ni izjavom nisu dopustili da pridonesu stvaranju atmosfere krize, panike, kaosa, te eventualno i širih problema za hrvatski gospodarski i financijski sustav. “Angažirali smo stručnjake koji su mogli pomoći Vladi da se pripremi za izbjegavanje najneugodnijeg scenarija – niza stečaja Agrokorovih kompanija”, rekao je premijer.

“Vlada je stala iza prijedloga zakona, Sabor je usvojio zakon. A zakon je imao vrlo važnu odredbu da se aktivira na zahtjev društva na koji se odnosi. I to je vrlo važno. Da nije bilo zahtjeva ivice Todorića, zahtjev ne bi bio aktiviran. Imenovanjem izvanrednog povjerenika u iznimno kratkom roku, u nekoliko dana, dogovoren je novi kredit. Ta činjenica kupila je ključno i bitno potrebno vrijeme da se pristupi procesu restrukturiranja. I to treba naglasiti”, dodao je.

“Sada kada smo u fazi finalizacije nagodbe i kada će ovaj zakon, ovoga tjedna na razini EU, postati pravne stečevine EU, onda danas možemo reći da su temeljni ciljevi našeg angažmana, temeljni strateški cilj ostvarili – rekao je. – Iz mog aspekta i stavljanja na stol mog političkog kredibiliteta u nizu situacija, iz aspekta države ostvarili smo strateški cilj. Zadovoljan sam. Žao mi je što Dalić napušta ovu Vladu. Svojim je iskustvom dala veliki doprinos”, nastavio je premijer.

Dodao je da do kraja treba rasvijetliti sve aspekte ove priče. “Sve što eventualno ne bude dobro, sve će se korigirati i rješavati. No, temeljni cilj smo ovim zakonom i svime što se napravilo, objektivno gledajući napravili veliki uspjeh u interesu hrvatskog gospodarstva. Zahvaljujem Martini na suradnji”, zaključio je Plenković.

Zagreb, 14.5.2018.- Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Daliæ podnijela je u ponedjeljak ostavku zbog afere “Hotmail”, objavili su premijer Andrej Plenkoviæ i Martina Daliæ na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. Na slici Martina Daliæ.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIÆ/ ua

Nakon Plenkovića, javnosti se obratila Martina Dalić.

“U dogovoru s predsjednikom Vlade podnijela sam neopozivu ostavku na dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva. U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora, odjednom ispada da sam ja postala uteg Vladi, HDZ-u i demokratskoj većini. Ja to nikako ne želim biti. Ja sam dobila zadatak riješiti da propast Agrokora spriječi ulazak u recesiju. Taj dogovor bio je zadan koalicijskim sporazumom tadašnjih partnera HDZ-a i Mosta. Zadatak je proveden. Ja bih rekla da je velika sreća svih današnjih strastvenih kritičara svake sitnice u ovom procesu da ih nije dopao ovaj zadatak, stoga mislim da im valja zapaliti svijeću na Kamenitim vratima.

Očekujem da će nagodba biti postignuta u rokovima propisanim zakonom i time će se svi ciljevi ovoga procesa izvršiti u zakonskom roku.

Važno je otkriti tko je objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade. To je kazneno djelo. Nisam učinila ništa krivo ili, ne daj bože, nezakonito. Percepcija je rezultirala da koalicijski partneri HDZ-u, premijeru i Vladi iskazuju nezadovoljstvo. Ja to želim izbjeći, jer ne želim biti uteg niti HDZ-u, niti Vladi niti premijeru.

Ja taj slom nisam izazvala, ali sam učinila sve da zaposleni, dobavljači i hrvatsko gospodarstvo dobiju što traže. Predsjedniku Vlade zahvaljujem na povjerenju, na radu u proteklih nešto manje od dvije godine, zahvaljujem svim kolegama na podršci koju su pružali. Želim vam, predsjedniče Vlade, i svim mojim bivšim kolegama u Vladi puno uspjeha u daljnjem radu”, poručila je.

Podsjetimo, portal Index je jutros objavio nove mailove, iz kojih je vidljivo da je e-mail poslan i na adresu Plenkovićeve savjetnice Dubravke Vlašić Pleše. Dotični mail, koji sadrži (gotovo) finalnu verziju Lex Agrokora, stigao je na adresu Plenkovićeve savjetnice na isti dan na koji je vlada po hitnoj proceduri izglasala Lex Agrokor i poslala ga u sabor.

Komentiraj