FaH

UTRKA ZA BIJELU KUĆU: Ted Cruz u pokušaju spašavanja stranačke nominacije

Republikanac Ted Cruz u subotu je pokušao okupiti članove Republikanske stranke u Kaliforniji, saveznoj državi koja bi mogla presuditi izbor republikanskog kandidata za američke predsjedničke izbore, oko svoje kandidature kako bi se zaustavio pohod američkog miljardera Donalda Trumpa na republikansku nominaciju.

Na kalifonijskoj stranačkoj konvenciji, koja je dan ranije bila poprište prosvjeda protiv Trumpa, Cruz je u subotu pozvao članove stranke da ga podupru na lipanjskim predizborima u Kaliforniji podržavajući njihovu političku platformu koja uključuje smanjivanje poreza i čvršća stajališta protiv imigracije.

Bivši guverner Kalifornije Pete Wilson, koji je najavio njegovo obraćanje, pružio je potporu Cruzovoj kandidaturi.

Cruz, senator iz Teksasa, na konvenciji je dobio snažniji aplauz od Trumpa i trećerangiranog guvernera Ohaja Johna Kasicha, koji je na konvenciji govorio u petak.

“Ukoliko smo rascjepkani i podijeljeni pobijedit će Hillary Clinton i kampanja je propala”, kazao je govoreći o favoritkinji Demokratske stranke za predsjedničke izbore koji se održavaju 8. studenoga.

Cruz više nema nikakvih izgleda osvojiti apsolutnu većinu broja delegata za republikansku konvenciju u Clevelandu u srpnju i sada nastoji spriječiti da se te većine od 1237 delegata do konvencije domogne Trump kako bi se održala tzv. otvorena konvencija na kojoj delegati više nisu obvezni poštivati volju birača na stranačkim predizborima.

Izgledi da u tome uspije sve su manji, ocjenjuju analitičari.

Milijarder Trump nastavio je nizati pobjede na predizborima uključujući na posljednjima održanima u utorak u pet saveznih država.

Cruz je u svom govoru pokušao umanjiti gubitke okrenuvši se predstojećim predizborima za koje je rekao da će mu omogućiti da osujeti Trumpa.

“Kalifornija će odlučiti o republikanskom kandidatu”, kazao je o predizborima koji se održavaju 7. lipnja.

Trump je u sukobu s republikanskim establišmentom koji ga ne prodržava i tvrdi da je sustav nominacije kandidata u toj stranci namješten.

Cruz se nada da će usporiti Trumpov pohod na nominaciju na predizborima u Indiani u utorak. 57 delegata iz te države ide pobjedniku a prema anketama Cruz zaostaje za Trumpom za dva posto s 35 posto potpore. U Kaliforniji značajnije zaostaje za Trumpom koji uživa poptru 45,7 posto republikanaca naspram 28,3 posto koji podržavaju Cruza.

Kako bi osvojio potporu Kalifornije Cruz je u srijedu objavio da će njegova kandidatkinja za američku potpredsjednicu biti Carly Fiorina, bivša čelnica kalifornijske tvrtke Hewlett-Packard koja je svojedobno također imala predsjedničke aspiracije.

Ona je u govoru u subotu pozvala stranačke kolege, od kojih su mnogi poduprli 2010. njezinu kampanju za Senat, da podrže kandidatski dvojac. Također je pozvala Kasicha da se povuče iz utrke i poručila kako nije sigurno da je Trump osigurao repulbikansku nominaciju.

“Donald Trump bio je ovdje jučer i kazao vam je da je sve gotovo”, kazala je Fiorina. “No dobra završnica ne znači pobjedu”.

Komentiraj