Urša Raukar i Danijela Dolenec kandidatkinje platforme “Zagreb je naš” za dogradonačelnice

HINA / Denis CERIĆ

Glumica Urša Raukar i docentica na Odsjeku za komparativnu politiku zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Danijela Dolenec kandidatkinje su političke platforme “Zagreb je naš” za zagrebačke dogradonačelnice na lokalnim izborima koji će se održati 21. svibnja.

Njihov kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević kazao je da su kvalitete koje krase Raukar i Dolenec znanje i borbenost te da su spremne preuzeti upravljanje gradom. Naglasio je da je Raukar izvrsna priznata glumica s velikim znanjem o kulturnoj politici, a Dolenec znanstvenica koja se obrazovala na prestižnim sveučilištima diljem svijeta i koja se osim u znanstvenom radu, dokazala javnim djelovanjem za rodnu ravnopravnost, socijalnu pravdu i ekološku održivost.

“Želimo promovirati i i graditi novu politiku koja će se zajedno s građanima boriti za pravdu i jednakost, a protiv korupcije, nepotizma, klijentelizma i sustava političke podobnosti”, kazala je Raukar na konferenciji za novinare ispred sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu.

Podsjetila je da su prije sedam godina na istom tom mjestu prosvjedovali zbog slučaja Varšavske ulice i Cvjetnog trga smatrajući tu stranku odgovornom za tu situaciju, kao i za izdaju javnog interesa na način da su omogućili aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću da radi sve što mu padne na pamet.

“Pitamo se kojom se hranom Bandić hrani da je toliko narastao. Političkim interesima hrane ga i SDP i HDZ i HSLS i HNS koji su odgovorni za ovo stanje u Zagrebu. Svi oni na čelu sa SDP-om izdali su nas građane”, ustvrdila je Raukar. Poručila je da im je dosta politike koja ima dogovore iza leđa građana, neprincipijelnih koalicija, rođačkih veza, svega što je, kaže, rezultiralo stagniranjem grada u svim njegovim segmentima.

Stoga platforma “Zagreb je naš” u polje gradske kulture želi uvesti samostalnost vođenja kulturnih institucija bez pritisaka iz Gradske uprave. To, naglasila je Raukar, znači da neće biti političkih kadroviranja i prisilnih zapošljavanja podobnih. Važna im je, kaže, decentralizacija, da kulturni sadržaji budu prisutni u svih 17 gradskih četvrti te podjednak razvoj i mogućnosti kako za institucionalnu, tako i za nezavisnu kulturu.

Stare objekte industrijske arhitekture planiraju revitalizirati, obnoviti i predati kulturi i drugim društvenim sadržajima.

“Gradimo novu politiku koja dotrajale podjele na ustaše i partizane želi zamijeniti temama kao što su poticanje društvenog poduzetništva, dostupna i kvalitetna skrb za najmlađe i najstarije, ravnomjeran rast Zagreba i rješavanje problema Jakuševca”, naglasila je kandidatkinja za dogradonačelnicu Danijela Dolenec.

Kazala je da je “Zagreb je naš” feministička platforma koja zna da bez potpune rodne ravnopravnosti nema nove zelene ljevice te je ustvrdila da je SDP “kao tobože najveća stranka ljevice” – u rasulu.

“Nakon zadnjih izbora vodstva te stranke bilo je vidljivo da je, ne samo lijevo krilo, već i žensko vodstvo u toj stranci marginalizirano. Stranku vodi Davor Bernardić o kojem je teško bilo što reći, a nisu ni u stanju iznjedriti vlastitog kandidata za gradonačelnika”, ustvrdila je. Radi se o stranci, kaže, koja nije u stanju nositi se s izazovima koji stoje pred suvremeno ljevicom.

“‘Zagreb je naš’ ima borbenost i znanje da promijeni grad stoga smatramo da Zagrepčani sada imaju alternativu”, poručila je te je pozvala građane da im se pridruže i glasaju za njih na predstojećim izborima.

Komentiraj